tiistai 16. elokuuta 2016

25.3.16: Lihapullia pääsiäispöytään


Meille ei ole vielä muotoutunut oikeastaan juuri minkäänlaisia pääsiäis-perinteitä. Palmusunnuntaina meillä kävi virpojia ja Tyyppi odottikin heitä innoissaan ulko-ovella palkkapurkin kanssa. Ensi vuonna hän kuulemma aikoo itsekin lähteä virpomiskierrokselle ja ottaa kissaksi puettavan pikkusiskon mukaan. Tätä hän tosin suunnitteli jo viime vuonna. :)

Olemme aikaisempina vuosina myös kylväneet rairuohoa. Tänä vuonna Tyyppi sai kuitenkin kerhossa istuttaa niin nättiin pieneen ruukkuun ruohon, että kotona emme toista ruohoa istuttaneetkaan. Kerhossa olivat askarrelleet myös ihanan pääsiäiskanan, joka toimittaa pääsiäiskoristeen virkaa keittiössä.


Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä kreikkalaisia lihapullia. Koska pääraaka-aineena tässä on karitsan/lampaan jauheliha, niin nythän oli varsin oiva hetki tähän! Luotin myös siihen, että todennäköisesti lihapullat uppoavat lapsille varsin helposti. Olen tehnyt näitä itseasiassa kerran aikaisemmin ja siitä hetkestä on ehtinyt vierähtää jo reilut kolme vuotta! Mihin aika kuluu...?

Kreikkalaiset lihapullat:
  • 400 g karitsan jauhelihaa 
  • 3 viipaletta paahtoleipää
  • 1 dl vettä (mieluummin punaviiniä)
  • 1 sipuli
  • ½ yksi-kyntisestä valkosipulista
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
  • 2 rkl tuoretta minttua silputtuna
  • 1,5 tl suolaa
  • ~2tl mustapippuria myllystä 
  • 1 tl oreganoa
  • leivitykseen vehnäjauhoja
  • paistamiseen voita
  • sipulin paahtamiseen oliiviöljyä

Ota jauheliha noin puolen tunnin ajaksi huoneenlämpöön. Silppua sipuli ja paahda öliiviöljyssä pannulla. Silppua persilja ja minttu.

Leikkaa paahtoleivistä kuoret pois ja murusta leivät kulhoon. Kaada leipien päälle vesi (tai mieluummin punaviini :)) ja anna massan turvota muutama minuutti. Kaada sipuli ja purista valkosipuli massan joukkoon, lisää joukkoon myös kananmuna ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää joukkoon silputut yrtit ja mausteet, sekoita lopuksi joukkoon myös jauheliha.


Pyörittele massasta pienehköjä pyöryköitä ja pyöräytä ne vielä vehnäjauhoissa.



Paista lopuksi voissa kullanruskeiksi ja tarjoile valitsemasi lisukkeen kera. Meillä oli lisukkeena lohkoperunoita (Tyyppi sai valita lohkoperunoiden ja valkosipuliperunoiden väliltä) ja vähän vihanneksia.

Jos näistä tekee sellaisia mini-pieniä peukalonpään kokoisia, niin maistuvat varmasti esimerkiksi tupareiden tai mikä ettei lastenkutsujenkin pikksuolaisina tarjottavina. Ainakin aikuisille. Tyypin mukaan nämä maistuivat hassuilta lihapullilta, Neiti sen sijaan otti lisää. 

Olen vähän sitä mieltä, että nämä tarvitsevat kastiketta kylkeen. Ainakin täältä: click click löytyy yksinkertainen ja silti varmasti maistuva tomaattikastike. Meillä muuten molemmat lapset tykkäävät kovasti tomaattipohjaisista ruoista. Mikäköhän taika tomaateissa on?

Kustannukset: 5,99 € / jauheliha 400 g + 0,75 € / persilja + 0,75 € / minttu + 0,12 € / kananmuna + 0,48 € / sipuli & valkosipuli + 0,26 € / paahtoleivät + ~1 € / mausteet, öljy & voi = 9,35 €

Mukavia pääsiäispyhiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!