lauantai 2. heinäkuuta 2016

"Kyllä oli niin tyhmä ja typerä mies!"


Tyyppi opetteli jo viime kesänä ajamaan ilman appareita. Sitä ennen oltiin jo vuoden verran rullattu potkupyörällä. Meillä on alusta asti ollut selvää, että pyörän kyytiin ei ole asiaa ellei päässä ole kypärää. Että jos ajaa pyörällä ilman kypärää ja kaatuu, niin siinä voi sattua ja pahasti.

Eli on tosi tyhmää ja typerää ajaa ilman kypärää.
Tyyppi on ottanut tämän kirjaimellisesti ja 4,5-vuotiaan suorasanaisuudella kyllä tekee hyvin selväksi, miten tyhmiä ja typeriä ihmiset ovat, kun ajelevat ilman pyöräilykypärää. Toisinaan toivoisin ettei Tyyppi ihan niin suorasanainen olisi. Tai ainakaan ihan yhtä kovaääninen. Toisaalta toivon, että edes joku näistä ilman kypärää ajelevista tajuaisi, että kypärän kanssa ajeleminen voisi olla fiksumpaa.

Yhtä lailla Tyyppi kyllä huomioi positiivisesti ja hymyillen myös jokaisen, joka ajaa vastaan kypärä päässä. Suomen laissa on määritelty pyöräilykypärä käytettäväksi, mutta käyttämättä jättämisestä ei rangaista. Tietenkään kypärän käyttö ei itsessään estä onnettomuuksia, mutta jos onnettomuus sattuu, niin kyllähän se kypärä voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen. Tosin Englannissa nousi pari vuotta taaksepäin kohu tästä aiheesta, kun eräs neurokirurgi oli sitä mieltä, että huterasta kypärästä ei ole oikeasti mitään hyötyä onnettomuustilanteessa (lähde click click).

No, siinä missä lain edessä kypärän käyttö ei ole pakollista, niin meidän perheessä se kuitenkin on. Kyseenalaistamatta kenenkään tekemiä tutkimuksia puolesta tai vastaan, niin minulle kyllä pieni ääni pään sisällä sanoo, että toivottavasti ja todennäköisesti vähemmän sattuu jos kaatuu ja kypärä on päässä.


Elokuussa Tyyppi saakin isomman pyörän. Ja ostolistalla on myös uusi kypärä. 12 tuuman pyörästä siirrytään kohti 16 tuumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!