sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

9.1.16: Alénin jäljillä



Chocolate and Sparkles-blogissa törmäsin vastikään ihan mahtavaan termiin:überkokkaus! Koska keskellä viikkoa harvemmin tulee kokkailtua viinilasillisen kanssa, niin kokkailin tätä cokis-lasillisen kanssa. Mutta silti, lasi viiniä kokatessa auttaisi kyllä fiilistelemään niin ruokaa, kuin ruoanlaittoakin, oli sitten kokkaus arkiruokaa tai viikonloppuna jotain vähän erikoisempaa.

Mutta siis kaikista ruoista arkisimman pariin. Olen jonkin aikaa halunnut kokeilla taannoin tomaattimurska-tölkkikohun aiheuttanutta Henry Alénin tomaattikastike-reseptiä. Ja sen, jos minkä valmistamiseen, sopii tuo termi. Tämä tomaattikastike on äärimmäisen helppo tehdä ja tuli kyllä tähän mennessä parasta tomaattikastiketta ikinä. Ilman tuoreita tomaatteja. Alkuperäisen reseptin voi kurkata esimerkiksi täältä. Itse (tavoilleni uskollisena...) hieman muokkasin jälleen tätä reseptiä.
  • 2 tölkkiä Mutti-tomaattimurskaa
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • ½ yksi-kyntisestä valkosipulista
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • ~1 dl hyvää oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria (myllystä)
  • 2 tl oreganoa
  • tuoretta basilikaa
Paloittele sipulit ja murskaa valkosipulit. Kuullota pitkään, 10-15 min matalalla lämmöllä reilussa öljyssä. Sekoita joukkoon sokeri ja toinen tölkki tomaattimurskaa. Anna hautua vielä 10-15 minuuttia. Lisää toinen tölkki murskaa ja vesi. Sekoita ja anna hautua hiljalleen ~10 minuuttia. Lisää joukkoon suola, mustapippuri ja oregano. Sekoita kastikkeen joukkoon loput oliiviöljystä. Revi joukkoon tuoreita basilikan lehtiä ja soseuta kastike sauvasekoittimella.

Siinä missä Alénin ohjeessa sekoitetaan kastike heti välittömästi valutetun spagetin joukkoon, niin itse kuitenkin omaan annokseeni lisäsin kastiketta vain spagetin päälle. Eli keitä reipas annos spagettia, (meillä täysjyvä-spagettia) ja sekoita kastike kypsän pastan joukkoon.



Mutti-tomaattimurska on kyllä ehdottomasti hehkuttamisen arvoinen! Aiemmin olen käyttänyt tomaattikastikkeessa paseerattua tomaattia, mutta nyt kyllä olen vannoutunut Mutti-käyttäjä. Opin myös joulun aikaan VIHDOINKIN silppuamaan sipulin tämän videon avulla. Eli nyt ei enää ostella pakastettuja sipulikuutioita vaan silputaan sipulitkin samankokoiseksi silpuksi ihan itse! Tarvittiin vain tarpeeksi terävä kokkiveitsi avuksi. Onneksi keittiön laatikosta löytyi pätevä teroitin.
  • Kustannukset tomaattikastikkeelle eivät päätä huimaa: 1,98 € / Mutti-tomaattimurskat + 0,10 € / sipuli + 0,20 € / valkosipuli + 0,90 € / oliiviöljy + 0,75 € / basilika + 0,20 € / mausteet = 4,13 € / kattilallinen eli reilu 1,5 litraa tomaattikastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!