sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

22.12.15: Yöruokaa päivälliseksi


Viime lauantaina kävimme kylässä lasten kummitädin luona.
Hän on minulle äärimmäisen tärkeä ja rakas ihminen. 


Elämme molemmat elämän ruuhkavuosia, joten näemme välillä turhankin harvoin. Mutta aina kun näemme, olemme hetkessä taas ajan tasalla. Hän on tosiaan sekä Neidin että Tyypin kummitäti ja minä puolestani olen hänen poikiensa kummitäti. Ja hän on se ihminen, joka vakuutti minulle odottaessani Tyyppiä, että kyllä minäkin vielä ruoanlaitosta innostun. 

No, siinä glögiä juodessa ja taatelikakkua mutustellessa tulimme jutelleeksi joulusta, joululahjoista ja ruoanlaitosta. Hehkutimme Lidl:iä ja kotiruokaa. Ja lopulta puhuimme Janssoninkiusauksesta.

Sunnuntaina jääkaapista löytyivät tarvittavat ainekset tähän alunperin ruotsalaiseen perinneruokaan ja melko nopeasti ruoka oli uunissa kypsymässä. Janssoninkiusaus tehdään käsittääkseni perinteisesti kilohailista, mutta itse käytin Abban Janssonin-fileitä.
  • 700 g perunaa
  • 1 pussi pakastettuja sipulikuutioita / 2 sipulia
  • voita
  • 2,5 dl ruokakermaa
  • 1 rasia Abba Janssonin-fileitä
  • hyppysellinen suolaa ja vähän enempi rouhittua mustapippuria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka, oman vuokani koko oli 22 cm x 16 cm x 7 cm. Kuori perunat ja suikaloi. Kuullota voissa pannulla sipulisilpun kera ja rouhi sekaan mustapippuria ja halutessasi hieman suolaa.


Avaa ja valuta liemi file-paketista kerman joukkoon. Nosta vuoan pohjalle ensin reilu kerros peruna-sipulisekoitusta ja päälle joko kala-paloja kokonaisina tai puoliksi leikattuina. Itse tykkään tehdä tämän ruoan simppelisti, joten en leikkele paloja pienemmiksi. Kalojen päälle reilu annos peruna-sipulisekoitusta ja toinen kerros kalaa.


Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee perunaa. Kaada lopuksi liemellä maustettu kerma joukkoon.


Paista uunin alatasolla 200 asteessa 45 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera, sillä ruoka on voimakassuolainen. Salaatin lisäksi tämän kanssa sopii hyvin makea punajuuri.

  • Kustannukset tälle ruoalle: 0,62 € / perunat + 0,79 € / sipulikuutiot + 1,79 € / Janssoninfileet + 0,79 € / Flora Ruoka + ~0,40 € / voi + mausteet = 4,40 euroa. Ruoasta riitti 3 annosta aikuiselle + 2 annosta Tyypille. 
Leivoimme Tyypin kanssa sunnuntaina myös kaksi pellillistä sämpylöitä. Ja tänään leivottiin uudet kaksi pellillistä. :) Tänään leivottiin myös korvapuusteja. Huomenissa leivotaan vielä pipareita ja sitten ovatkin joulun leipomukset paketissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!