lauantai 30. heinäkuuta 2016

21.9.15: Kuukauden ruokamenot osa 1


Olen muutaman kuukauden ajan yrittänyt pitää tarkemmin kirjaa perheemme ruokamenoista. Ja nyt yritän tätä (jälleen) kerran vähän tarkemmalla silmällä tänne blogin puolelle. Eli 15.9. uusin talouskuukausi käynnistyi ja 14.10. se päättyy.

Yritän suunnitella aina viikon ruokalistan valmiiksi ja tehdä kerralla viikon isot ruokaostokset, jotta keskellä viikkoa tulisi haettua vain tarvittaessa täydennystä esimerkiksi maitotuotteiden ja hedelmien ja vihannesten osalta. Tässä minulla on kyllä parantamisen varaa. Mutta nythän on taas uusi kuukausi käynnistynyt, joten katsotaan miten käy!

Talousbudjettimme on 550 euroa kuukaudessa eli noin 120 euroa/viikko. Talousbudjettiin sisältyy myös talous- ja wc-paperit sekä aviomiehen eväät töihin. Kuukausittain muodostuu mukava säästö, kun ei käy syömässä työpaikan ruokalassa ~7-9 euron hintaista lounasta 5 kertaa viikossa.


Ruokaostokset teemme pääasiassa Lidl:ssä, joka on myös meidän lähikauppa. Aikaisemmin, kun Neiti käytti Liberon vaippoja, oli oikeastaan pakkokin suunnata joko S- tai K-kauppaan ja tuli huomattavasti vähemmän tarkkailtua mistä ostaa mitäkin. Nykyään Neidin vartalomalliin istuu parhaiten Lidl:ssä myynnissä olevat Toujours-housuvaipat (22 kpl/pkt 4,35 €) ja saman merkin kosteuspyyhkeet (paketissa 80 kpl/pkt 1,39 €) ovat osoittautuneet meidän mielestämme laadultaan parhaiksi.

Joskus 12 vuotta sitten luin Cosmoa, nyt luen Lidl:in mainoslehteä ja harmittelen, kun se ilmestyy vain kerran viikossa. :) Lidl:in valikoimista ostamme kalat, kanat ja lihat sekä pääsääntöisesti kaikki vihannekset ja hedelmät, sillä kg-hinnat ovat yleensä edullisemmat, kuin K- tai S-ryhmän kaupoissa. Lidl:ssä esimerkiksi myydään D-leikattua lohta, joten helposti valmistettavaa uunilohta meillä syödään usein. Samaten rasvaton, maustamaton jogurtti välipaloihin ostetaan Lidl:stä (0,69 €/500 g).

Paistopisteestä karjalanpiirakoita ostetaan usein (0,25 €/kpl). Ja nämä ovat meidän perheen mielestä huimasti parempia, kuin Rainbow:n vastaavat S-ryhmässä. Muita paistopisteen tuotteita meille puolestaan ostetaan harvakseltaan.


Kaikkea ei Lidl:stä kuitenkaan saa

Esimerkiksi kahvikapselit Dolce Gusto-kahvinkeittimeen tai Valion Arkimaidon 1,5 litran maitotölkit ja Tyypin viikottainen irtokarkki-pussi ostetaan S-ryhmän kaupoista ja kerrytetään S-Bonusta tilille. Meitä lähellä on hyvän valikoiman omaava S-Market sekä Prisma. Autolla pääsee liikkumaan, joten bensan hinnasta huolimatta säästöä syntyy, kun tietää mitä kannattaa ostaa ja mistä kaupasta. Olen tarjoushaukka ja rakastan hintavertailua.


Useimmiten meillä ruokaostokset hoidan minä yhdessä Tyypin ja Neidin kanssa. Kuten viime viikon keskiviikkona, kun aamulla suunnattiin Olarin Prismaan ostoksille. Toisinaan suuntaamme ruokaostoksille kaksin Tyypin kanssa. Molemmat lapset ovat olleet mukana ruokakaupassa pienestä pitäen ja uskonkin siihen, että lapsia kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman erilaisiin arjessa toistuviin asioihin. Tyyppi hyvin harvoin kiukuttelee kaupassa ja jos sattuisi käymään niin, että itkupotkuraivari yllättäisi, niin varmastikin varoituksen myötä nappaisin Tyypin kainaloon ja kävelisin kaupasta ulos ilman ostoksia. Tähän mennessä varoitus on riittänyt (koputus puuhun) ja yleensä Tyyppi on aivan innoissaan mukana keräämässä ostoksia joko omaan tai äidin ostoskärryyn.

Kuukauden ajan on nyt siis tarkoitus seurata mitä kaikkea kaupasta tulee kotiin kannettua ja kuinka paljon niihin ostoksiin kuluu rahaa. Tämä hoituu varmasti helpoiten nappaamalla kuvat ostoskuiteista. Keskiviikkona kävimme siis ostoksilla sekä Prismassa että Lidl:ssä ja kuitit näkyvät vasemmalla. Lauantaina tehdyt ostokset näkyvät oikealla.


Että ä-r-s-y-t-t-ä-ä, kun aviomies nappasi erehdyksessä paketin sika-nautajauhelihaa tavallisen naudan jauhelihan sijaan. No, vahinkoja sattuu. En vain tiedä mihin tuon käyttäisin, kun en ole koskaan käyttänyt ruoanlaitossa, kuin naudan jauhelihaa ja vähän vierastan tuota miksausta.

Lauantaina kävimme ostoksilla sekä Lidl:ssä että isossa keltaisessa kaupassa = S-Market. Lidl:ssä oli tarjouksessa savulohi-filee, joten sunnuntaina tein pitkästä aikaa ruoaksi savulohi-riisipaistosta (resepti tulossa!). S-Marketissa Tyyppi sai valita ensi lauantain 5 irto- karkkia (äidille konkreettista kiristys- ja uhkailumateriaalia vaativiin tilanteisiin), aviomiehelle löytyi aamupuuroa töihin ja äidille Real-täysjyväleipää. 


Talouskuukauden vaihtuessa pyrimme aina syömään kaapit tyhjiksi, ettei mitään jäisi käyttämättä tai vanhenisi pakastimessa tai jääkaapissa. Tästä syystä rahaa kuluu aina "ensimmäisiin ostoksiin" enemmän, koska kaappeihin täytyy ostaa täydennykset sellaisista perus-elintarvikkeista (jauhot, hiutaleet, murot, kahvit, teet...).

Yhteensä rahaa on hujahtanut ensimmäisellä viikolla tehtyihin ruokaostoksiin 191,27 euroa. Mutta nyt ovat keittiön kaapit myös täynnä! Katsotaan miten kuukausi kuluu ruokaostosten suhteen. Pysynkö budjetissa vai lähdenkö ulapalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!