sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

21.12.15: Leikkipuistosta hammaspäivystykseen


Pahoittelen viikon kestänyyttä hiljaisuutta. Kulunut viikko on sisältänyt hyvää kotiruokaa, valmistautumista jouluun, uhma-ahman raivareita, pimeyttä, harmautta ja vesisadetta, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mutta: viime lauantaina Espoossa todistimme myös tervetullutta valoilmiötä +9 asteen lämpötilassa.

Lauantaina aamulla suunnattiin siis auringon paisteessa leikkipuistoon. Viime viikolla Tyypin kerho jäi joululomalle, joten ulkoilut ovat olleet jatkuvan harmaan ja pimeän + sateisen sään vuoksi aika minimissä. Sen vuoksi olikin entistä mukavampi lähteä ulkoilemaan koko perheen voimin. Neidin kanssa ulkoillaan nyt leikkipuistoissa osittain jo ilman rattaita! Tuntuu ihan hassulta, että Neiti jo tassuttaa itsekseen menemään. Hiekkakakku-leikit ovat ehdottomasti Neidin suosiossa siinä missä Tyyppi juoksee ja kiipeilee liukumäestä ja kiipeilytelineestä toiseen.Leikkipuistosta kotiin lähtiessä Tyyppi otti Neitiä kädestä kiinni ja niinhän siinä kävi, että Neiti vauhdilla törmäsi kasvot edellä asfalttiin. Verta tuli suun alueelta aika reippaanlaisesti. Nappasin Neidin syliin, pyyhin liiemmät hiekat ja verta pois, yritin samalla pienessä paniikissa kurkkia suuhun, mistä sitä verta tulee ja miltä suu ja hampaiden alue näyttää. Neiti rauhoittui suht nopeasti ja soitin Haartmanin sairaalaan, missä toimii viikonloppuisin Espoon(kin) keskitetty hammashoidon päivystys. Saimme kehoituksen tulla käymään näytillä ja saman tien ajoimmekin sitten päivystykseen.

Saimme ihan huippuhyvää palvelua! Neiti pääsi hammashoitajan tarkastettavaksi saman tien ilmoittautumisen yhteydessä. Hampaat olivat onneksi kaikki edelleen samassa tasossa ja ienrajat näyttivät rauhallisilta. Hampaat eivät näin ollen olleet onneksi painuneet sisääpäin. Tällöin on nimittäin vaarana se, että pysyvät hampaat kärsivät vahinkoa. Ylähuulen jänne oli saanut nirhauman, mistä ilmeisesti tuo enin verenvuoto aiheutui. Koska Neiti oli aivan rauhallinen ja tilanne suussa kaikin puolin hyvä, saimme ohjeeksi seurata tilannetta kotona ja antaa vuorokauden ajan pehmeää ruokaa syötäväksi.

Mikäli hampaissa mitään huolestuttavaa olisi, sen huomaisi viimeistään muutaman päivän kuluessa. Saimme ohjeistuksen myös seurata hampaiden värin mahdollista muutosta. Hampaiden saadessa iskun, on olemassa vaara hampaan/hampaiden menosta kuolioon. Jos hampaat alkavat selvästi muutaman päivän kuluessa tummua, täytyy välittömästi ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Onneksi nyt vaikuttaa siltä, että säikähdyksellä tästä selvittiin. Ruoka ja uni maistuvat Neidille entiseen malliin. Neidillä on myös vakuutus (samoin Tyypillä), joka kattaa tarvittaessa tapaturmasta aiheutuvat hammashoidon kulut. Ensikäynnin tiedot on kirjattu talteen ja vakuutusyhtiölle myös laadittu vahinkoilmoitus. En kummemmin halua mainostaa, mutta erityisesti lasten tapaturmavakuutukset ovat todella huokeita ja niistä voi olla isosti hyöty, kun lapsille tahtoo sattua ja tapahtua.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!