lauantai 30. heinäkuuta 2016

17.10.15: Tomaatit keitoksi



Tomaattikeitto on tosi hyvää, terveellistä, helppoa ja edullista valmistaa, helppo tuunata ruokaisammaksi ja ainakin meillä maistuu koko perheelle!

Eilen keittoa valmistui tällä ohjeella noin 2,5 litraa:
  • 5 keskikokoista / isoa ja punaista tomaattia
  • 2 sipulia
  • 1 kokonainen valkosipuli (yksikyntinen, pikkuinen pallo)
  • 2 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
  • rypsiöljyä
  • 5 dl kasvislientä
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 14 isoa basilikan lehteä
Lohko sipuli kuullottumaan miedolla lämmöllä. Purista valkosipuli joukkoon. Pese ja lohko tomaatit, leikkaa kovat kanta-palat pois. Lisää myös tomaatit sipuleiden joukkoon. Anna kuullottua öljyssä miedolla lämmöllä. 


Lämmitä vedenkeittimellä vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon kasvisfondi. Lisää sipuleiden ja tomaatin sekaan tomaattimurska, fariinisokeri, suola ja mustapippuri sekä kasvisliemi. Sekoita ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Tomaatti-, oli sitten keittoa tai -kastiketta, värjää tehokkaasti hellan pintaa, joten mahdolliset kuplinnat kannattaa samantien pyyhkäistä pois.


Silppua joukkoon reilusti tuoretta basilikaa ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon suolaa oman makusi mukaan. Tarjoile vaalean leivän kera.


Tyypin ollessa pieni, oli Muksu-tuotemerkillä valikoimassa tomaatti-pasta-kanakeitto, joka oli purkkiruoaksi maistuvaista. Sekä Neidille, että Tyypille tuunaan siis tomaattikeiton pienellä määrällä kypsäksi keitettyä raketti-spagettia ja kana-kuutiolla, jos sattuu kanaa olemaan kuutioina pakastimessa.

Keitto sopii myös erinomaisesti laihduttajalle! Nimimerkillä tein tällä viikolla paluun osapaastoon ja tämän viikon kaksi paastopäivää on nyt pidetty. Laskeskelin, että 100 g tätä keittoa sisältäisi noin 30-40 kcal. Keitto on myös laktoositon, gluteeniton ja maidoton. Yhtä kaikki, siis terveellistä mutta silti maistuvaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!