lauantai 30. heinäkuuta 2016

16.10.15: Hymyä!


KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Toukokuussa se alkoi. Oikealta ylhäältä poskihampaasta lohkesi paikka. Hakeuduin tuolloin pakosta hoidettavaksi Oralille, sillä julkisella puolella ei päivystykseen ilman särkyä ollut mitään asiaa. Ja onneksi ei ollut, sillä nyt viisi kuukautta myöhemmin olen ottanut monta askelta eteenpäin antaakseni hammaslääkäripelolle kyytiä ja hampaani on hoidettu odottamaan seuraavaa tarkistusta.

Ennen tätä poskihampaan paikkausta, olin edellisen kerran hammaslääkärin vastaanotolla noin neljä vuotta aiemmin. Tuolloin kävin päivystyksessä paikkauttamassa lohjenneen paikan. Edellisestä tarkastuksesta oli ehtinyt vierähtää varmaan 8 vuotta. Ja olen tänä aikana ollut kahdesti raskaana. Tästä voi hieman päätellä miten paljon hammaslääkäriä olenkaan kammonnut.

Minä olen aina hävennyt hampaitani. Inhonnut kellertävää hammasluuta ja vaaleaa läiskää oikeassa yläetuhampaassa. Nyt tiedän, että tuo läiskä etuhampaassa on todennäköisesti kiilteen kehityshäiriö. Pohdittuani asiaa tajusin pelkääväni hammaslääkäriä sen vuoksi, että olen aina tiennyt äitini pelkäävän kuollakseen hammaslääkäreitä. Jos oma äiti pelkää jotain asiaa, niin kyllähän se asia lapsen mielestä on pelottavinta maailmassa!

Tällä kertaa empaattinen ja äärettömän mukava hammaslääkäri Maria Lehmus yhdessä hammashoitajan kanssa antoi kimmokkeen hoitaa hampaat kuntoon. Kun ensimmäinen paikkaus oli tehty, varasin ajan tarkastukseen. Tarkastuksen jälkeen tehtiin tarvittavat paikkaukset ja varasin ajan suuhygienistille. Ja suuhygienistin tekemän hammaspuhdistuksen jälkeen unelmani valkoisemmista hampaista toteutui laservalkaisun myötä. Hampaiden tarkastus ja puhdistus (muun muassa reikien paikkaus ja hammaskiven poistaminen) on tärkeää hoitaa ennen valkaisu-toimenpidettä. Suun ja ikenien on siis oltava terveet ja puhtaat.

Tähän mennessä tehdyt toimenpiteet eivät ole sattuneet ollenkaan. Suuhygienisti kertoi jo puhdistusta tehdessään (samalla arvioitiin voidaanko valkaisua minulle tehdä), että laservalkaisu saattaa vihloa toimenpiteen aikana ja/tai sen jälkeen 1-2 vuorokauden ajan. Itse valkaisuun varataan aikaa 75 minuuttia ja sen tekee suuhygienisti. Varasin ajan Enni Laasoselle, jonka luona kävin myös puhdistuksessa. Tämä on ehkä paras puoli, kun käy yksityisellä hammaslääkärillä: on mahdollisuus asioida tutulla ja turvallisella vastaanotolla.


Laservalkaisu aloitetaan suojaamalla huulet ja ikenet. Hampaisiin sivellään pinkkiä geeliä, jota aktivoidaan laservalolla 6 minuutin ajan. Valohoidon jälkeen geeli saa vaikuttaa vielä viiden minuutin ajan, minkä jälkeen hampaat huuhdellaan ja kuivataan ja aloitetaan uusi kierros. Yhteensä kierroksia on kolme ja yhteensä 10 ala- ja 10 ylähammasta valkaistaan.

Pelkäsin koko valkaisun ajan vihlonnan sattuvan. Ensimmäisen kierroksen päätteeksi vasen alaetuhammas vihlaisi kerran. Toisen kierroksen alkuvaiheessa oikea yläetuhammas vihlaisi ja toimenpiteen päätteeksi vihloi sellaiset yksittäiset 5-10 kertaa niin, että kyyneleet valuivat silmistä. Ensiapuna toimi hyvin fluori, jota siveltiin hampaan pintaan valkaisun aikana vihloessa. Sain fluoria myös mukaan sekä kehoituksen napata huolella särkylääkettä (gramma Paracetamolia + 600 mg Buranaa).

Kotona painelin suoraan peiton alle ja nukkumaan. Hammaspesu samana iltana ei kuulemma ole välttämättä tarpeellinen, mutta suosituksena on käyttää Sensitive-merkittyä hammastahnaa. Mikäli hampaat ovat vihlontaherkät, kannattaa Sensitive-hammastahnaa käyttää 2 viikkoa ennen valkaisua.


Olin hieman paniikissa, kun ajattelin vihlonnan jatkuvan jopa 2 päivää. Seuraavana aamuna odotin kauhunsekaisin tuntein, koska vihloo seuraavan kerran. Yhden ainoan kunnon vihlaisun koin, kun olimme tulossa lasten kanssa leikkipuistosta kotiin. Ja se kyllä tuntui lähinnä siltä, kuin joku olisi jääpuikon pistänyt silmän läpi. Mutta siihen loppui!

Omat hampaani valkaistuivat selvästi, kellertävä hammasluu on kuulemma hyvä valkaistumaan.


Yllä oleva kuva on otettu juuri ennen valkaisun aloittamista ja alempi kuva melko tarkkaan 24 tuntia valkaisun jälkeen.

Valkaisun jälkeen 48 tuntia täytyy välttää muun muassa tupakointia, värillistä hammastahnaa, huulipunaa, värjääviä tai happamia tuotteita. Niinpä varasin kaappiin kofeiini-tabletteja ja muistutin itseäni kerta toisensa jälkeen siitä, mitä ei saa syödä tai maistaa (muun muassa punainen tomaatti-pasta-kanakeitto on ehdoton nou nou). Rasvatonta maitoa ja banaania. Nuudeleita. Kaikkea neutraalin väristä saa siis syödä (mitä vaaleampaa sen parempi) ja suu on hyvä huuhdella syömisen jälkeen.


Vaalentuminen näkyy hampaissa välittömästi, mutta lopullinen tulos on nähtävissä noin kahden viikon jälkeen. Sen vuoksi hampaita on hyvä huuhdella esimerkiksi kahvin ja teen-juonnin tai tupakoinnin jälkeen ja ylläpitää näin valkaisun tulosta. Laservalkaisun hinta Oralilla on noin 340 euroa eikä siitä saa Kela-korvausta. Tarkempia tietoja laservalkaisusta Oralilla löydät täältä: click click!

Olen ylittänyt itseni ja voittanut ainakin isoilta osin hammaslääkäripelkoni kuluneen ~puolen vuoden aikana. Ja hoidattanut hampaani kuntoon. 22 vuotta olen haaveillut siitä, että uskaltaisin hymyillä niin, että hampaat näkyvät. Nyt pitää enää opetella hymyilemään niin.

Yhteistyössä Oral Hammaslääkäreiden kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!