sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

10.12.15: Kotiruoan hintoja


Talouskuukausi lähenee loppuaan. Tässä kuussa olemme budjetissa vähän turhankin paljon edellä ja nyt jo on selvää, että tuo 550 euron talousbudjetti tulee ylittymään 50-100 eurolla. Ä-r-s-y-t-t-ä-ä. Jatkuva harmaa sää ja sade tuolla ulkona vaikuttavat todella omaan jaksamiseen tällä hetkellä. Tulisipa lunta ja siten vähän valoa.Onneksi joulu on kuitenkin tulossa!

Tässä kuussa olen siis itse ollut totaalisen väsynyt, sairastanut pari tiukkaa migreeni-tyyppistä päänsärkyä oksennusreflekseineen enkä ole selvästikään jaksanut panostaa keittiö-osastolla ihan niin paljon, kuin normaalisti. Ja tämä näkyy suoraan ruokalaskussa. Yhtään normaalia enempää valmisruokia tai eineksiä ei ole kuittien mukaan ostettu, mutta muuten ruokakaupasta on kannettu kotiin vähän yhtä sun toista. Ja ruoanlaitossa näkyy ns. yhden aterian periaate.


Olen kuitenkin kirjaillut pitkin kuukautta ylös mitä meillä on syöty. Tavoitteenanihan oli kirjailla ylös ja selvitellä mitä kotiruoka maksaa. Kirjoittelin tähän alle sellaisten ruokien kustannuksia, jotka ovat sellaisia toistuvia ruokalistalla. Mukana on myös Foodie-palvelusta Olarin Prisman tiedoista etsityt valmisruokien vertailuhinnat, jos ne jotakuta kiinnostavat. Olen laskenut kustannuksiin mukaan ainoastaan ruoka-ainekustannukset.

Tyyppi on kovin ihastunut pastaan ja oikeastaan mikä tahansa pasta-ruoka maistuu. Niinpä olemme syöneet kuluneen kuukauden aikana muun muassa tomaatti-pastakeittoa, tomaatti-pekonipastaa sekä nakkiminestrone-keittoa. Käytän ruoanlaitossa täysjyväpastaa. Myös isin herkkulasagnella eli tonnikala-lasagnella ollaan herkuteltu. Se menee kuitenkin valmistuksessaan aika lailla valmisruoan piikkiin, koska isi käyttää sitä tehdessään Knorr Family Lasagne-pakkausta ja ainoastaan maustaa tonnikalat ja paloittelee tomaatit ja mozzarellan päälle.

Tomaatti-pastakeitto (resepti tomaattikeitolle löytyy täältä: click click!!):
  • 1,70 € / 500g kotim. tomaatit + 1,98 € / 2 tlk Mutti-tomaattimurskaa + 0,40 € / valkosipuli + ~200g sipulia + 0,26 € / kasvisliemi fondista + 0,50 € / tuore basilika + 0,50 € / rypsiöljy, mustapippuri, fariinisokeri, suola = 5,34 euroa tomaattikeiton osuus ja keittoa valmistuu reilu 2 litraa. Lisään valmiiseen keittoannokseen lisäksi lapsille yhteensä dl:n keitettyä täysjyvä raketti-spagettia (+0,10 €). Knorr Mausteinen tomaattikeitto (lisämausteena paprikaa) maksaa Olarin Prismassa 2,69 € / 0,57 litran annos. Onhan siinä sitä paprikaa mukana, mutta hinta on silti tuplat. 
Aikaisemmin lisäsin annoksiin vielä pakastimesta kuutiot kanaa, kun tein Neidille erikseen pakastimeen ruokaa. Nykyään Neiti syö muun perheen kanssa samaa ruokaa ja näin ollen kana on jäänyt keitosta pois. Samalla Tyyppi lähettää terveisiä ettei hän yhtään tykännyt kanasta tässä keitossa. Jos keittoa pakastaa, niin se pitää pakastaa ilman keitettyä pastaa, koska muuten sulanut pasta maistuu kummalliselta.

Tomaatti-pekonipasta:
  • 0,99 € / pkt pekonia 140 g + 1,19 € / rasia kirsikkatomaatteja (Espanja) + 0,59 € sipulikuutioita (Apetit kotimainen pakastettu) + 0,90 € / täysjyväpastaa (keittämätöntä ~370 g) = 3,67 € Tästä riittää varsin hyvänkokoiset annokset kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Meillä Neiti ei tätä kuitenkaan vielä syö tuon pekonin suolamäärän vuoksi. Tämä on oikeastaan sellainen yhden päivän ruoka, mutta maistuu tämä myös seuraavana päivänä, kun kuullottaa lämpimäksi pannulla, eikä mikrota.

Eines-lihapullissa on hirveän suuria hintaeroja, mutta eroja on kyllä myös ravintosisällössä. Meillä isi toimii lihapulla-mestarina, joten naputellaanpa seuraavaksi meidän lihapullien hintakustannukset ylös:
  • 4,98 € / 700 g naudan jauhelihaa (Kotimaista) + 0,26 € / sipulirouhe + 0,23 € / 2 kananmunaa + 1,19 € / prk creme fraichéa (200 g) + ~1 € mausteet & voi paistamiseen = 7,66 € / 58 pullaa. Kpl-hinta on siis ~13 snt/pulla. Jos jauhelihapaketti löytyy -30% punaisella hintalapulla varustettuna, putoaa tietysti myös hinta. Vertailuun nappasin HK Mummon lihapullat 300 g / 2,69 € eli 0,17 snt/pulla ja HK Lihapyörykät 360 g / 0,95 € eli 0,04 snt/pulla.
Syksyyn ja talveen (juhannuslämpötiloin...) sopivat hyvin pata- ja kiusausruoat. Kinkkukiusaus ja Janssoninkiusaus maistuvat meillä koko perheelle, mutta Neidin annoskoot ovat näissä vielä aika maltillisia. Molemmat näistä kiusauksista ovat helppoja ja nopeita ja myös edullisia valmistaa. Kinkkukiusaus valmistuu näin:
  • 0,59 € / 850 g perunaa + 2,58 € / Rainbow ylikypsä kinkkupala + 0,79 € / Flora kasvirasvasekoite 2,5 dl + 0,79 € sipulikuutioita (Apetit kotimainen pakastettu) + vajaa ~1 € voi + mausteet (mustapippuri) = 5,75 € ja tällä ruokaa valmistuu 2 litran vetoisen uunivuoan verran (paljonko lienee painoa grammoina…?). Vertailuun nappasin Kokkikartanon Kinkkukiusauksen eli 1,1 kg / 8,39 €
Yritän olla tarkka siitä mitä ruoka sisältää. Niinpä lapsille on tarjolla aina nitriitittömiä nakkeja ja välttelen sitä E621-natriumglutamaatti-koodia. Pyrin myös pitämään suolan käytön todella minimissä ruokaa tehdessä, sillä aikuiseen makuun sitä on aina helppo lisätä lautaselle. Rainbow ylikypsä kinkkupala sisältää nitriittia, mutta kinkkukiusauksessa siitä saatava määrä jää varsin pieneksi annosta kohden.

Välillä kyllä hirvittää lukea tietoiskuja siitä mitä kaikkea ei suositeltua kaikki mahdollinen sisältääkään. Riisiä meillä esimerkiksi syödään todella harvoin taannoisen arseeni-kohun takia. 
Ehkä parempi suhtautumistapa olisi kuitenkin sellainen, että kaikkea kohtuudella? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!