torstai 30. kesäkuuta 2016

7.9.15: Tomaattinen jauheliha-perunavuoka


Mielestäni erilaiset kiusaukset ja pataruoat kuuluvat syksyyn ja talveen. Keskellä kesää ei yleensä tee mieli pitää uunia keittiössä päällä tuntitolkulla. Paitsi ehkä viime kesänä, jolloin lämpötilat heiluivat alkusyksyn lämpötilan lukemissa.

Viime viikolla heräsin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ykskaks yllättäen ja ajattelin jauhelihaa ja perunoita. Siis ihan oikeasti. Olen pitkään halunnut tehdä jotain Shepherd´s Pie-tyyppistä ruokaa ja nyt sitten keskellä yötä ajattelin, että mitäköhän tekisin.

Oli selvää, että perunoita, sipulia, naudan jauhelihaa, mustapippuria, suolaa… Googlailin (keskellä yötä) ja löysin tämän (click click!) reseptin, jota päätin käyttää pohjana. Sitten jatkoin unia.

Vuokaa varten tarvitset:
  • 10 isoa perunaa
  • 2 sipulia
  • voita
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • mustapippuria, paprikaa, suolaa
  • 2 dl lihalientä
Tomaattikastiketta varten tarvitset:
  • 3 isoa ja kypsää tomaattia
  • 1 iso / 2 pientä sipulia
  • ½ yksikyntisestä valkosipulista
  • oliiviöljyä
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria + oreganoa + mustapippuria
  • tuoretta basilikaa
Tämä tomaattikastike kulkee meillä nimellä Pipsa Possun spagettikastike.

En ole yhteensopiva meidän uuden kuorimaveitsen kanssa. Jos joskus voitan lotossa, niin aion palkata meille tiskaajan ja jonkun kuorimaan perunat. Todennäköisemmin käyn kuitenkin ostamassa itselleni uuden kuorimaveitsen (tämän click click!) ja ihan itse jatkossakin tiskaan ja täytän tiskikoneen.

Tomaattikastikkeen voi kiertää käyttämällä vaikka tuota reseptin lähteessä käytettyä chili-tomaattimurskaa, mutta kastike on helppo ja nopea tehdä itsekin.


Tomaattikastike:

Paloittele sipulit ja murskaa valkosipuli. Kuullota miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Lisää sekaan paloitellut tomaatit, yleensä itse erottelen siemenet pois. Anna kuullottua viitisen minuuttia ja lisää sekaan rouhittua mustapippuria. Kaada sekaan paseerattu tomaatti, sekoita ja lisää muut mausteet paitsi tuore basilika. Anna hautua rauhassa 10 minuuttia. Lisää sekaan silputtua basilikaa ja soseuta sauvasekoittimella.

Vuoka:

Voitele uunivuoka voilla. Kuori ja viipaloi perunat sekä silppua toinen sipuli. Kuullota perunaviipaleet ja sipulisilppu voissa, mausta suolalla ja mustapippurilla.


Ota jauheliha huoneenlämpöön ~30 min ennen paistamista, silppua toinen sipuli. Ruskista jauheliha pannulla, mausta paprikajauheella, mustapippurilla, suolalla ja sipulisilpulla. Kiehauta vesi vedenkeittimellä ja valmista 2 dl lihalientä. Lisää pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon ~4 dl tomaattikastiketta ja lihaliemi. Anna hautua hetki.

Lado uunivuokaan kerroksittain perunaviipaleita ja jauheliha-seosta. Päällimmäiseksi kerrokseksi perunaa. Kaada päälle vielä ~2 dl tomaattikastiketta ja painele tiiviiksi.


Paista uunissa 225 asteessa 20 minuuttia ja laske lämpötila 175 asteeseen. Anna hautua uunissa vielä noin 45 minuuttia - tunti, kunnes perunat ovat varmasti kypsiä.

Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!