torstai 30. kesäkuuta 2016

3.9.15: Kotiruoasta ja ruoanlaitosta

Muistan, kun useita vuosia sitten silloinen avopuolisoni ja nykyinen aviomieheni totesi miten hänen parhaalla ystävällään on aina lämmin ruoka odottamassa vaimon valmistamana työpäivän jälkeen. Vastasin aika topakasti, että he ovatkin naimisissa ja, että kun me olemme naimisissa niin lupaan miehelle joka päivä lämpimän aterian. Keskustelu päättyi siihen.
Menimme naimisiin muutama vuosi myöhemmin ja muistin tietysti antamani lupauksen. Aviomies sai minulta pinon lounasseteleitä, eli lämpimän aterian joka päivä. Mitä tästä voisi päätellä muuta, kuin sen ettei ruoanlaitto todellakaan olisi voinut vähempää kiinnostaa?

Oikeastaan vasta odottaessani Neitiä, taisin innostua ruoanlaitosta sekä siitä, mitä meillä syödään. Ja etenkin mitä lapset syövät. Tyyppi söi lähes pelkästään purkkiruokia 2-vuotiaaksi, mistä huono äiti-geeni jaksaa vieläkin takaraivossa muistutella, vaikka nykyään Tyyppi syö monipuolisesti kaikkea. Neiti puolestaan on syönyt lämmintä purkkiruokaa yhden kerran ja tästä taas olen tosi ylpeä.Meillä koko perhe syö nykyään pääsääntöisesti samaa ruokaa. Neitikin syö mukisematta palaista ja rakeista ruokaa. Siinä, missä Tyypin kanssa pelkäsin aikoinaan tämän tukehtuvan Talk-muroihin, mutustaa Neiti ongelmitta isojakin paloja leipää tai hedelmiä. Jännä juttu, miten sitä ensimmäisen lapsen kanssa olikin niin herkkä ja huolissaan kaikesta ja toisen kanssa uskaltaa luottaa paljon rennommalla otteella.

Olemme myös sopineet koko perheen voimin, että kerran täytyy maistaa, jotta tietää tykkääkö vai ei. Jeps, äitikin joutui maistamaan hunajamelonia. Yäk. Hassuin juttu lyhyen ajan sisällä Tyypin ruokailutottumuksissa on se, että hän pitää kovasti ns. isin munakkaasta (oliiviöljyssä paistettu munakas, jossa mukana paprikaa/tomaattia ja mausteena hiukan suolaa ja oreganoa), mutta hän ei kuitenkaan tykkää kananmunasta. Olen sitten jättänyt kertomatta tarkemmin mitä munakas sisältää.

Meillä on aika tiukka linja syömisen suhteen. Ruokapöydässä käyttäydytään nätisti ja jos ruokailu menee pelleilyksi tai kiukutteluksi, niin (toki varoituksen kera) ruokailu loppuu siihen ja seuraavan kerran syödään sitten seuraavalla aterialla. Ylimääräisiä välipaloja ei syödä.

Pyrin tekemään ruoat vähäsuolaisina ja yleensä nappaan Neidille pari annosta sivuun ennen suolan lisäämistä jos mahdollista. Vältän eineksiä ja valmisruokia, joskin kaupan pinaattilettuja meiltä toisinaan löytyy. Ruokaa tehdessäni teen aina isoja annoksia, tavoitteena se, että seuraavalle päivälle riittää lounasta niin työpöydän ääressä olevalle aviomiehelle, kuin lapsillekin. Jos ruokaa riittää vielä annos tai kaksi pakkaseenkin, niin olen super-tyytyväinen. Vuosia sitten unelmoin matkasta Australiaan, nyt haaveilen arkkupakastimesta.


Meillä on kaksi jääkaappia ja tuollainen alakaappi-pakastin. Ollapa kaksi pakastinta ja yksi jääkaappi!

Ajattelin jäljellä olevan hoitovapaan (7 kuukautta) käyttää itseni kehittämiseen ruoanlaitossa. Mielestäni olen päässyt jo hyvään alkuun, sillä nykyään aviomiehellä on varsin usein lämmin ruoka odottamassa töistä palatessaan ja pakastimesta löytyy tarvittaessa lämmitystä vaille valmiit ruoka-annokset lapsille.

Monesti päiväkoti-työkiireisessä arjessa tunnutaan tinkivän ruoanlaitosta ja ruoalle on vähän aikaa, kun pitää kiiruhtaa työpaikalta ruokakaupan kautta kotiin ja lasten tai omiin harrastuksiin. En haluaisi joutua tinkimään ruoanlaiton suhteen palatessani töihin ja lasten aloittaessa päiväkodin.

Josko siis tässä seuraavien kuukausien aikana onnistuisin luomaan hyvin toimivan rytmityksen ruoanlaiton suhteen ja opettelemaan vinon pinon helppoja kotiruoka-reseptejä, niin voisin olla melko luottavaisin mielin. Muutama resepti on takataskussa jo hyvin opeteltuina (muun muassa perinteinen kasvissosekeitto, marinara-kastike, basilika-tomaattikeitto, maalaissalaatti, kedgeree eli savulohi-riisipaistos), mutta lisää kaivataan ja kokeilun + kokkauksen myötä hyviksi havaitut lisäilen tänne. Boston-kakku onnistuu myös, mutta sitä ei (kai) voi lukea kotiruoaksi? :)

Erittäin mielelläni ottaisin myös helppoja reseptejä lukijoiden puolelta vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!