perjantai 31. heinäkuuta 2015

Gluteenittomia sämpylöitä aviomiehelleTykkään tehdä sämpylöitä. Perus-sämpylätaikinan pyöräyttää oikeasti aika lyhyessä ajassa ja pienellä vaivalla. Tyypin mielestä mukavimpia iltapala-hetkiä ovat sellaiset, kun syödään koko perheen voimin iltapala-sämpylöitä ja pelataan Kimblen Nalle Puh-versiota. Neiti ei tietenkään vielä pelaa, mutta viihtyy hyvin kyllä pöydän ääressä sämpylää mutustellen.

Aviomies pyrkii nykyään syömään gluteenitonta leipää. Senpä vuoksi teen nykyään aina sämpylöitä tehdessäni kahdenlaista taikinaa. Aviomiehen taikina on seuraavanlainen:

4 dl reilusti lämpöistä vettä
3/4 tuorehiivasta
1,5 tl suolaa
2,5 dl kaurahiutaleita
~1/2 pussia kaurajauhoa (Provena)
1/2 dl rypsiöljyä
reilu dl siemensekoitusta

Tuorehiiva sekoittuu nopeasti lämpöiseen veteen, mihin lisään suolan ja sekoitan kaurahiutaleet joukkoon turpoamaan muutaman minuutin ajaksi. Sekoitan taikinaan kaurajauhot puuhaarukalla ja lisään lopuksi rypsiöljyn sekä siemenet. Siement käytän yleensä huhmaren kautta hieman pienemmiksi. Gluteeniton taikina saa jäädä löysäksi ja sämpylät kannattaa nostattaa pellillä ennen uuniin laittoa. Koska taikina on melko löysää, niin itse lusikoin isot keot taikinaa pellille.


Sämpylät olivat uunissa (uunin tehosta riippuen) 18-25 minuuttia 225 asteessa. Edellisen kerran jäivät hieman raaoiksi keskeltä, joten nyt saivat olla viitisen minuuttia pitempään ja aviomiehen mukaan olivat varsin onnistuneita.

Tein samalla kertaa setin tavallisia sämpylöitä.
Seuraavalla kerralla yritän muistaa lisätä porkkanaraastetta taikinaan.
Gluteenittomia tuli tuolla taikinamäärällä 9 kappaletta. Koostumus näillä sämpylöillä on aika kiinteä ja tuhti, mielestäni aika erilainen, kuin vehnäsämpylöillä. Ylijäävät gluteenittomat sämpylät kannattaa muuten pakastaa mahdollisimman pikaisesti.

3 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Anonyymille, joka kommentoi tätä paistoaikaa (pahoittelen, että poistin vahingossa kommenttisi): eli meidän uunissa paistoaika näille tämän kokoisille sämpylöille 20 minuuttia. Testaan kopauttamalla pohjaa ja pohjan kopistessa kumeasti, annan olla vielä minuutin kaksi uunissa, jotta sisus on varmasti kypsä. Edellisen kerran nimittäin 15 minuutin paistoaika jätti sämpylöiden sisukset aavistuksen raaoiksi.

  Bloggerin kommentoinnissa on jokin bugitus, eli jos julkaisen puhelimella kommentteja tai kirjoitan niitä itse, niin kommentti tulee näkyviin tuplasti.

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!