sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Neidin kuulumisia

Aika menee hurjaa vauhtia eteenpäin. Neiti on ihan pienen hetkisen kuluttua 10 kuukautta ja siitä hujaus vain ja Neiti onkin taapero! Tänään anoppilassa äitienpäivä-päivällisellä mietin pitäisikö 1-vuotissynttärit järjestää anoppilassa vai kotona. Keskellä kesää (sään salliessa) juhlat olisi helppo järjestää kotona, sillä terassi ja oma piha tuo paljon lisätilaa. Neidin 1-vuotiskuvaustakin olen jo miettinyt ja päätynyt siihen, että kuva(t) otetaan omalla pihalla ja Neidin yksilökuvan lisäksi haluan kuvan Tyypin kanssa sekä koko perheen kuvat. Toivon, että kuvaaja (KT!!!!) on käytettävissä tähän tarkoitukseen. :)

Neiti on edelleen varsin rauhallinen ja hyvin kärsivällinen tapaus. Hän tosiaan lähti ryömimään eteenpäin 29.4. eli reilu viikko sitten eikä pidä pienintäkään kiirettä opetella itse nousemaan istumaan. Neiti kyllä istuu varsin hienosti, kun hänet laittaa istumaan, eikä syöttötuolissa tarvita enää pehmusteita, sen verran taitavasti Neiti hallitsee liikkeensä. Istualtaan Neiti osaa hienosti edetä masulleen ja lähteä ryömimään.

Ja vauhtia Neidillä ryömiessä riittääkin, etenkin jos edessä näkyy isoveli omien touhujensa kimpussa. :) Eilen illalla Neiti ryömi ensimmäistä kertaa olohuoneesta keittiöön ja siis se innostunut ilme, mikä Neidillä oli, kun hän tajusi pääsevänsä paikasta toiseen!

Vauhtia on Neidillä riittänyt jo pitkään.
Huhtikuun alussa seikkailtiin HopLopissa.
Isoveli on meillä se, jota Neiti jumaloi. Isoveljen touhut jaksavat naurattaa ja isoveljeä on myös pakko yrittää naurattaa erilaisilla hassutuksilla etenkin ruokapöydässä. Valitettavasti isoveli ei ihan joka hetki jaksa olla jumaloitavana. :) Onneksi suurimman osan aikaa nämä tohottajat ovat sovussa ja Neidille riittää se, että Tyyppi on näköetäisyydellä. Näillä kahdella on myös yhteisiä leikkihetkiä ja Tyyppi kun kasaa jätti-laatikollisen Duploja keskelle mattoa ja alkaa rakennuspuuhiin, niin Neiti jaksaa pitää seuraa Duplo-kasan toisella puolella isoveljelleen vaikka kuinka pitkään.


Jonkin verran isoveli tällä hetkellä kurmottaa pikkusiskoaan, mihin puutumme tottakai tiukasti. Meillä on ehdoton sääntö ettei ketään koskaan satuteta ja varoituksen kera tällaisesta joutuu jäähylle. Samalla Tyyppi puolestaan opettaa pikkusiskolle ettei kädestä saa ottaa leluja. Tosin tämän hän tekee välillä varsin ennakoivastikin. Muistutankin nyt Tyyppiä aina, jos Neiti suuntaa kohti Tyypin leikkejä, että hän voi antaa Neidille jonkin toisen lelun ja samalla olemme sopineet, että Tyypin "omat leikit"  siirretään ylemmäksi, ettei Neiti pääse niitä sotkemaan.


Hampaita Neidillä on tällä hetkellä 6 näkyvissä, ja ilmeisesti kaksi uuttakin on tulossa. Aiemmin kuluneella viikolla on ollut aikamoista kiukkuilua Neidin osalta, mutta nyt eilen ja tänään on Neiti ollut taas oma säteilevä ja aurinkoinen itsensä. :)


Neiti on tehnyt lähes täydellisen stopin maidonjuonnin suhteen. Aivan kuin isoveljensä saman ikäisenä. Ohessa nappaus Dude´s Playtime-blogista 7.9.2012:

"Ruokailua- ja kalsiumasiaa: ... on tehnyt aikamoisen stopin maidonjuonnin kanssa. Keskimääräinen lukema vuorokaudessa on 3-4 dl ja suositus on 6-8 dl. ... saa siis välillä todellisia raivareita, kun yrittää pullon antaa ja työntää sen pois. Aamupuuro ei maistu, jos on sitä ennen antanut pullollisen maitoa ja sama juttu illalla. Koska ... on ikää jo yli 9 kk, niin saatiin neuvoksi aloittaa rasvaton maito, jota voi tässä vaiheessa käyttää keitettynä puurossa. 10 kuukauden kohdalla aloitellaan sitten muita hapanmaitotuotteita. Nyt korotetaan aamu- ja iltapuuron annos siten, että annoskoko on 2 dl rasvatonta maitoa / reilu 1 dl hiutaleita."

Aloitimmekin jo viime viikonloppuna Neidin kanssa ominpäin rasvattoman maidon aamupuurossa ja samalla aloitimme siirtymisen myös Piltin Täysjyväpuurosta (8 kk) 4 viljan puuroon ja hyvin ovat aamu- ja iltapuurot Neidille maistuneet. Annoskoko on tällä hetkellä reilu 0,5 dl hiutaleita ja 1 dl rasvatonta maitoa + 1 tl rypsiöljyä. Viime tiistaina juttelin neuvolan tädin kanssa (varasin samalla 10 kk neuvola-ajan kesäkuun alkuun) ja saimme samalla vihreää valoa myös aloittaa rasvattoman maidon myötä muita hapanmaitotuotteita. Meillä nimittäin tuo Neidin ruokailurytmi on vuorokausirytmin takia vieläkin seuraava:

- aamupala: puuroa + muutama tl marjasosetta
(toisinaan pullo maitoa tähän väliin)
- lounas: kana-/kala-/lihasosetta + ½ prk luumua, juomaksi vettä
(125 ml maitoa päikkäreille mennessä)
- välipala: banaani + hedelmä-/marjasosetta tai maustamatonta rasvatonta jogurttia hedelmä- tai marjasoseen kanssa ja toisinaan hieman maitoa (eilen taas ei uponnut...)
- iltapala: puutoa + muutama tl marjasosetta
yöunille mennessään Neiti juo pullollisen (vaihdellen 60-125 ml) maitoa

Yöunille Neiti tosiaan menee tätä nykyä noin klo 18.15-18.30 ja päiväunet Neiti nukkuu klo 13-15, joten sen vuoksi meiltä puuttuu tuosta välistä päivällinen. Aamuisin Neiti herää klo 08-09 välillä, kerhoaamuina herätän lapset 7.30, joten muina aamuina unet yleensä maistuvat pitempään. Yleensä Neiti myös torkahtaa aamupäivisin noin puolen tunnin ajaksi ja lähes poikkeuksetta ja kerhoaamuja lukuunottamatta ulkoillaan, joten Neiti yleensä nukkuu torkut vaunuissa tai Manducassa (jonka sain lainaksi serkuilta, kiitos!).


Meille on kyllä siunaantunut aivan mielettömän hyvin nukkuvat ja nukahtavat lapset. Tokikin rutiinit ja sama jokaisena iltana toistuva rytmi auttavat tässä(kin) asiassa. Neiti sekä päivä- että yöunille mennessään "pakataan" unipussiin (isoveljen peruja), juo maitopullollisen (enemmän tai vähemmän) ja nostetaan tutti suussa omaan sänkyyn. Yleensä Neiti vielä sylissä ollessaan hieroo Ammua kasvoihin ja se yhdessä uniPupun, Nalle Puh:in (kuinkas muuten) ja toisen unipupusen kanssa takaavat onnistuneet unet. Tuttikin löytää yöaikaan tien suuhun ilman äidin tai isin apua.

Tulevalla viikolla olisi vihdoinkin tarkoitus olla hieman aikaansaava ja kokkailla Neidillekin uusia ruokia. Aviomies tosin suuntaa myös kolmen päivän ajaksi Sveitsiin työreissulle, joten katsotaan miten aikaa riittää. :)

1 kommentti:

  1. Aika menee nopeasti ja etenkin tuo nopeampi liikkuminen saa yleensä vanhemmat "havahtumaan".. :)

    Ps. heitin sinua haasteella blogissani: http://www.lapsiparkki.blogspot.fi

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!