keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Muumimamman majakkasoppa ja broiler-kuutioita Neidille

Ostin Neidille Prismasta maustamatonta broilerin rintafilettä ja maustoin sen uudella tavalla. :) Kiva, kun sitä uskaltaa nyt jo rohkeammin kokeilla Neidin ruoissa uusia juttuja. Nappasin kaksi uutta ideaakin taannoin eräästä keittokirjasta, joita haluan kokeilla, varmaan vielä tällä viikolla (maukasta tummaa riisiä ja kasvislientä).

Mutta tähän broileriin! Vettä siis kattilaan noin 5 cm syvyydeltä. Maustoin veden paprikajauheella, mustapippurilla sekä tomaattipyreellä sekä leikkaisin vielä pienestä sipulista puolikkaan maustamaan lientä. Annoin liemen kiehahtaa itsekseen viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisäsin palat kypsymään. Liemi itsessään oli oikeasti maukasta, joskin maistoin suolan puuttumisen. Noin 15 minuuttia ja palat olivat kypsiä.

Sauvasekoittimella sekaisin ja maustelientä
riittävästi mukaan, jotta broileri hienontuu tarpeeksi. 
12 isohkoa teelusikallista ja ennen pakastamista tipautin jokaisen muussatun
palan päälle vielä teelusikallisen lientä. Tuli mehevää broileria, vaikka itse sanonkin. :)
Tyyppi rakastaa Muumeja. Niitä voisi katsoa päivässä varmaan 20 jaksoa putkeen ja mieluiten aina sitä yhtä ja samaa (uutta) jaksoa. Nyt suosikkijakso on jakso nimeltään Luola, jossa Muumipeikko, Nipsu, Niiskuneiti ja Myy suuntaavat pyöreälle saarelle ja Nipsu löytää ametistiluolan. Taannoin näin oivan tilaisuuden, kun Tyypin mielestä tapitettavin jakso oli Majakka syttyy, jossa Tuhto syö Muumimamman valmistamaa soppaa majakassa vieraillessaan. Olin tuolloin jo hetkisen ajatellut, että olisi hyvä saada Tyypin ruokavalioon jokin uusi keitto ja Tyypin tiedustellessa tuota soppaa, päädyin tarjoilemaan ihan perinteisen jauhelihakeiton majakkasoppana. Osui ja upposi.

Majakkasoppa

- 1,5 litraa vettä
- 2 naudanliha-fondkuutiota
- 6 keskikokoista perunaa
- 5 porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 300 g naudan jauhelihaa
- paprikajauhetta, suolaa ja mustapippuria jauhelihan maustamiseen
- pussi keittojuureksia
- öljyä lihan paistamiseen ja sipulin kuullottamiseen

Ota jauheliha huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen paistamista.
Laita 1,5 litraa kattilaan ja lisää kuumenevan veden sekaan fond-kuutiot. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat ja lisää molemmat kattilaan. Anna kiehahtaa kymmenkunta minuuttia ja paista samalla jauheliha.

Jauhelihan mausteet: sipulisilppua, paprikajauhetta, suolaa ja mustapippuria myllystä.
Olen oikeasti itsestäni tosi ylpeä, kun olen oppinut paistamaan jauhelihan. Aikaisemmin meillä mies aina paistoi keitti jauhelihan pannulla, eli jääkaappikylmä jauheliha kokonaisena kuumaan pannuun öljylle. Ihmettelin aina, että miten siinä lihassa voi olla niin paljon vettä... No joo, sitten Google avuksi ja nykyään aina jauheliha huoneenlämpöön reilusti ennen paistamista ja paistan lihan (yleensä) neljässä erässä tosi kuumalla pannulla. Makueroa löytyy. :)

Eli pannu todella kuumaksi ja riittävästi öljyä pannulle (että mä inhoan sitä kuuman öljyn roiskumista...) ja kolme- tai neljäsosa lihasta pannulle ruskistumaan. Kun lihaa pyöräyttää pannulla ympäri, lisää joukkoon mausteet ja sipulisilppu. Siirrä valmis erä joko suoraan keiton sekaan tai lautaselle odottamaan. Paista loput jauhelihat.

Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, lisää keiton joukkoon liha sekä pussillinen keittojuureksia. Anna kiehahtaa vielä muutama minuutti reippaalla lämmöllä. Jos päälle löytyy tuoretta persiljaa, on se piste ainakin tämän äidin annoksen päälle. Aviomies söi oman lautasellisensa cayanne-pippurilla maustettuna ja ruisleivällä kyyditettynä ja Tyyppi dippasi äidin tekemää sämpylää keittoon. :)


ps. Tästä kokoluokasta tuli meillä 2,8 litran kattila piripintaan täyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit!