lauantai 28. maaliskuuta 2015

Muutos Neidin soseiden kokkailuun

Aiemmin tällä viikolla olin hermoromahduksen kourissa ja varma siitä, että olen onnistunut tekemilläni lihasoseilla tuhoamaan Neidin munuaiset (kiitos vauva.fi-keskustelupalsta...). Alle vuoden ikäisillä sopiva määrä lihaa ruoka-annoksessa on teelusikallinen eli ~5 grammaa. Olen tehnyt tähän mennessä ruokasoseita Kotiruokaa vauvalle-kirjan ohjeiden mukaan ja eräänä yönä sitten ykskaks yllättäen aloin stressaamaan ihan suunnattomasti, että ohjeissa lihamäärä on liian suuri annosta kohti ja, että syöttämällä Neidille ruoka-annoksia tällaisesta soseesta, munuaiset ovat rasittuneet ja sitä rataa...

Niinpä nyt asiaa tarpeeksi stressattuani päädyin ratkaisuun, että jatkossa teen liha-/kala- ja kanasoseet omiksi kuutioiksi pakastimeen ja lisuksoseet omiksi kuutioiksi ja ne sitten helppo miksata yhteen ja voin olla iisimmällä mielellä siitä, että yhdessä ruoka-annoksessa ei 100-varmasti ole liikaa lihaa. Samalla helpottuu myös karkeampien soseiden valmistaminen, kun pelkistä vihannessoseista tulee helposti super-sileitä. Mutta ihan oikeasti, kaikkea sitä pitääkin stressata! =/

Nyt pakastimesta löytyy kuutioina niin lohta, kanaa, kuin jauhelihaakin. Jauhelihan kypsensin keittämällä nokareet kiehuvassa vedessä, jonka maustoin sipulilla, parilla maustepippurilla ja kahdella teelusikallisella tomaattipyrettä. Ennen soseuttamista lisäsin vielä hieman paprikajauhetta ja sitten sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Pakastimesta löytyy myös kuutioina bataattia ja porkkanaa, sekä valmiina annoksina (Piltti-purkeissa) possu-peruna-porkkanasosetta (tätä tehdessäni itse asiassa jotenkin havahduin siihen lihamäärään per ruoka-annos ja seuraavana päivänä keitinkin setit peruna-porkkanasosetta lisää ja tuplasin 7 purkillista 14 purkilliseksi...).

Lisukesoseet teen nyt sitten siis myös erikseen omiksi kuutioiksi ja ensimmäisenä ruokaisana soseena
tein täysjyväpastaa.

- 3,5 dl vettä
- 200 g porkkanaa
- 50 g sipulia
- 1,5 dl täysjyväpastaa
- 2 rkl tomaattipyrettä
- ½ tl pizzamaustetta (oregano, basilika, valkosipuli, valkopippuri, mustapippuri)

Kiehautin 3,5 dl vettä, johon lisäsin kuoritut ja paloitellut porkkanat ja sipulin. Annoin kiehua reilun 10 minuuttia. Lisäsin joukkoon pastan ja vielä ~dl:n vettä ja annoin kiehua maltilla 15 minuuttia lisää. Lopuksi lisäsin joukkoon tomaattipyreen ja pizzamausteen ja sekoitin huolella ennenkuin soseutin sauvasekoittimella. Hyvin soseutui ja jätin tarkoituksella tosiaan hieman sellaiseksi karkeamman oloiseksi tämän soseen.Tästä tuli yhteensä 48 kuutiota, eli aika tarkkaan 48 enemmän tai vähemmän täyttä teelusikallista. Neiti syö tällä hetkellä lounaaksi annoksen, jossa on 6 kuutiota "lisuketta" ja 1 kuutio lihaa. Iltapäivisin Neiti herää päikkiksiltä ja syö yleensä vain välipalan (yleensä hedelmää + maitoa), sillä iltapuuro syödään meillä jo puoli kuuden aikoihin.

Tässä käyttämässäni ohjeessa, sovelsin Kotiruokaa vauvalle-kirjan ohjetta Bolognalainen pastaherkku ja tosiaan korvasin oreganon tuolla pizzamausteella. Blondi hetki iski, kun tarkastettuani maustepussin takaa 5iisi-6uusi kertaa valmistusaineet suolan varalta, huomasin, että sehän on kirjattu melko näkymättömästi etupuolelle.


5 kommenttia:

 1. Heh, näitä blondihetkiä taitaa tulla kaikille äideille. :D

  Mulla oli sama systeemi lihan kanssa aiemmin, nyt olen ollut vähän laiskempi ja tehnyt kaikki samaan sörsseliin. Tosin lihan määrä on ollut tosi pieni. Vois kyllä vaihtaa systeemin tuohon samaan kuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistän tän blondin hetken molemminpuolisen silmätulehduksen piikkiin. =D Heikko näkökyky ja silleen...

   Poista
 2. Oot hyvä ja omistautunut äiti! Ei kannata imeä netistä kauhujuttuja miten mikä tahansa mitä tekee on väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kauniisti sanottu!
   Ja tosiaan nuo keskustelupalstat ei ole todellakaan mitään äitien kaveripalstoja.

   Poista
 3. Neuvolasta saadussa lehtisessä on lihan määräksi kerrottu 1-1,5 rkl / ateria (lounas ja päivällinen) alle 1-vuotiaalle.

  Joten huoli pois! <3

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!