tiistai 24. helmikuuta 2015

Lihapataa ja kananugetteja


Teen aika paljon ruokaa nykyään itse ihan alusta saakka. Jos jonkin aikaa, ostin Lidl:stä aina hätävaraksi paketillisen broilerin fileestä tehtyjä nugetteja pakkaseen, mutta tuossa ennen joulua kävi niin, että yhdestä nugetista (onneksi omalla lautasellani) löytyi luunpala. Tein asiasta reklamaation Lidl:lle, jonka asiakaspalvelu hoiti mallikelpoisesti, mutta kyllä siinä silti niin kävi, että en halua noita nugetteja enää Tyypille syöttää, vaikka järki sanookin, että 100-varmasti kyse oli yksittäistapauksesta.

Niinpä nykyään teen kananugetit(kin) itse. Ja se on paljon helpompaa, kuin olisin kuvitellutkaan! Yleensä ostan Lidl:stä paketin hunajamarinoituja broilerin fileepihvejä (600 g/4,49 €) tai vaihtoehtoisesti marinoimattomia minuuttipihvejä ~800 g Prismasta/S-Marketista, mikäli paketin päältä löytyy -30% hintalappu. :)

Yhdelle syvälle keittolautaselle rikon ja vispaan kaksi kananmunaa, yhdelle matalalle lautaselle lisään vehnäjauhoja ja niiden sekaan reippaasti Santa Marian broilermaustetta (Meiran vastaava mauste on aivan kamalaa...) ja paprikajauhetta ja toiselle matalalle lautaselle korppujauhoa. Hunajamarinoidut fileet huuhtelen aina kylmän veden alla ja kuivaan talouspaperilla ja sen jälkeen leikkaan fileen 4eljään osaan (jes, vihdoinkin keittiöstäni löytyy oma leikkuulauta broilerille!). Ensin pyöräytän palan vehnäjauho-mausteseoksessa molemmin puolin, sitten kananmunassa molemmin puolin ja viimeisenä korppujauhoissa molemmin puolin. Sitten paistumaan pannulle.

Paistorasvana käytän Flora Culinessea. Kannattaa muuten huomioida paistaessa, että pinta saattaa kärähtää, ennenkuin sisus on kypsää, joten itse paistan reilulla keskilämmöllä (meidän old-fashion hellan nro. 4elosella, kun vaihtoehtoja on valittavana 1-6).


Hyvin uppoavat äidin tekemät nugetit niin Tyypille, isille kuin äidille itselleenkin. :)

Tein jo muutama viikko sitten ensimmäisen kerran pitkästä aikaa lihapataa aviomiehelle synttäripäivälliseksi. Käytin tätä ohjetta: "Espanjalaista liha-makkarapataa" mutta se ei ollut ihan niin hyvää, kuin olin ajatellut. Koska meillä sovelletaan Tyypinkin kanssa kahden maistamiskerran sääntöä, niin tein tätä tänään toisen kerran, mutta jokin tässä vain mättää.

Luulisi, että näillä aineksilla ei voi mennä pieleen.
Niinpä kyselisin nyt teiltä vinkkejä, miten teillä tehdään herkullista lihapataa? :)

6 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, pitääpä kokeilla tehdä itse :)
    Onneksi tuo luunpalanen ei ollut tyypin lautasella! Saitko mitään korvauksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain, 25 euron lahjakortit. :) mitään en siis vaatinut enkä myöskään ottanut Iltalehteen yhteyttä otsikolla: "Kotiäiti järkyttyi".

      Poista
  2. En ole koskaan ostanut mitään nugetteja tms, kun olen epäillyt että ne sisältävät ihan mitä tahansa, mutta noita itse tehtyjä voisin kyllä kokeilla. Ei vaikuttanut ihan mahdottoman työläiltä. Voin kuvitella että uppoaisivat kuin kuuma veitsi voihin.

    Kun olet ollut sillä 5:2 dieetillä, niin miten olet syönyt sitten ne muut viisi päivää? Oletko silloinkin ollut jonkinlaisella dieetillä vai ihan normaalisti?

    VastaaPoista
  3. Kananugetit menee täälläkin kokeiluun! :) Meillä ainoa lihapata piiitkään aikaan on ollut ihan vaan karjalanpaisti leivinuunissa tehtynä.

    -Ellu

    VastaaPoista
  4. Meillä syödään liha niin, että paistan lihat ensin pannussa. Sitten kaadan ne uunipataan. Sen jälkeen teen tavallisen ruskean kastikkeen (voi-vehnäjauho-lihaliemijauhe) ja kaadan sen lihojen päälle. Jos lapsi syö sipulia, niin sinne voi kuullostaa sipulia joukkoon, mutta meillä sipulinpalaset tökkii, joten laitan joukkoon sipulijauhetta. Sen jälkeen reiluksi tunniksi uuniin. Lihat pehmenevät uunissa suussasulavan pehmeiksi ja meillä tykkää koko porukka tosi paljon. Lihana käytän yleensä porsaan tai naudan lihasuikaleita tai sitten jotain porsaan ulkofilepihvejä, tai ostan kokonaisen ulkofileepalan ja paloittelen itse pihveiksi. Mitä pidempään antaa olla uunissa, niin sitä pehmeämmäksi liha menee. Mutta toki ei yli 1,5 h enää kannata antaaa olla, ettei hajoa hiutaleiksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen jäi mainitsematta, että vuokaan kansi päälle ja uunin lämpötila 175 astetta.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit!