tiistai 20. tammikuuta 2015

Neidille naudanlihaa ja lohta

Keskiviikkona saatuani uskon vahvistusta ja konkreettista apua ihanalta ystävältäni K:lta, ei ollut enää hyviä syitä lykätä Neidin lihasoseiden valmistuksen aloitusta. Niinpä viime perjantain kauppareissulla kävin Prisman lihatiskillä ja pyysin jotain vauvalle sopivaa naudanlihaa. Naudan kulmapaistia ostin 210 grammaa (hinta 3,05 €) ja lauantaina sitten illalla aloin lihaa keittelemään.

Luomuruokaa lapselle-kirjasta (verkkosivusto täällä) löytyi tarpeeksi simppeliltä vaikuttava lihaliemen resepti. Huuhtelin lihapalat kylmän veden alla ja leikkasin palat hieman pienemmiksi. Kattilaan lisäsin sen verran vettä, että lihapalat peittyivät. Kattilaan lisäsin paloiksi leikatun sipulin, 4 maustepippuria ja laakerinlehden. 

Annoin lihapalojen kiehua tunnin ajan, mikä oli kyllä liikaa lihapalojen ollessa sen verran pieniksi leikattuja, mutta ajattelin, että parempi liikaa, kuin liian vähän. :) 

Naudan kulmapaistia, sipulia, maustepippureita ja laakerinlehti kiehumassa.
Käytä lihalientä siivilöitynä riittävästi soseuttaaksesi lihapalat.
Leikkasin lihapalat kypsinä vielä pienemmiksi paloiksi soseutusta varten.
Samana iltana höyrytin bataattia (1,18 €) kypsäksi ja sekoitin yhteensä
4 purkillista naudanliha-bataattisosetta valmiiksi.
Lisäksi pakastimeen meni 11 Minigrip-pussillista (á teelusikallista) odottamaan käyttöä. 
Naudanlihasta ei ole aiheutunut mitään ongelmia Neidille, vatsa tosin on ollut melko kovana, joten lounasaikaan Neiti saa aina "jälkiruoaksi" 1/3 purkillisen luumusosetta. Näin oli Tyypinkin kohdalla silloin, kun lihasoseita aloiteltiin. 

Tänään meillä syötiin uunilohta, joten katsoin parhaaksi napata siitä pienen palasen Neitiäkin varten talteen. Neidin palanen sai hieman pippuria mausteeksi (5 pippurin seos) ja todella tarkkaan kävin uunissa kypsennetyn palan läpi ruotojen varalta. Jäähdytin kalan nopeasti jääkaapissa ja sekoitin noin 6 teelusikallista lohta illalla tekemäni peruna-porkkanasoseen joukkoon (yhteensä 4 pientä piltti-purkkia ja 2 puolikasta purkkia). Huomenna siis Neiti pääseee maistamaan lohta! 

Nyt onkin käyttöön sitten saatu myös jääpalalokerikot (kiitos anopille), joten jatkossa ei enää tarvitse pakata teelusikallisia yhteen mini-kokoiseen Minigrip-pussiin, vaan jäädytetyt palaset voi pakastaa kaikki samassa pussissa. 


1 kommentti:

  1. Nyt kyllä tämä myös 7/14 syntyneen tyttösen äiti ottaa itseään niskasta kiinni ja valmistaa lihaiset ja kalaisat soseet pakastimeen. Valmisruoista en aio luopua mutta jospa siinä sivussa voisin välillä tarjota myös itse valmistettua. :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!