sunnuntai 23. marraskuuta 2014

P niinkuin potta

Aloittelimme pottailua kotona ja ihan jopa positiivisissa merkeissä viime keväänä. Sitten joku meni pamauttamaan Tyypille, että tämä on t-u-h-m-a, kun ei halunnutkaan mennä pöntölle, kun siinä oli pienennysrengas. Että siihen sitten loppui pottailu/pönttöily, kuin seinään. Ja aika hemmetin pitkään Tyyppi tämän muistikin! Sittenhän olikin jo Neiti kohtasillään tulossa, mistä Tyyppi alkoi oirehtia ja sekä päiväkodin, että neuvolan neuvoista päädyttiin jättämään koko pottailu sikseen toistaiseksi.

Juttelin neuvolan tädin kanssa tästä potta-asiasta, kun Neiti oli syntynyt ja hän kehoitti pitämään taukoa pottailusta tosiaan niin pitkän aikaa, että Tyyppi itse alkaa ottaa asiaa esille. Aviomies tokaisi minulle kolme viikkoa sitten hieman tuskastuneeseen sävyyn, että kyllä nyt Tyypin pitäisi opetella pois vaipoista. Tokaisinpa takaisin, että näin taitaa asia olla ja ylläri ylläri, minullehan tämä(kin) tehtävä sitten tulee hoidettavaksi. Eipä ottanut mies kuitenkaan lomaa töistä tätä asiaa varten.

Hiukan aikaa asiaa pohdittuani tajusin, että tällä samaisella hetkellä voisi olla optimaalinen tilanne testata, josko potatus kiinnostaisi. Tyyppi ei ole Neidistä mielestäni merkittävän mustasukkainen, vaan on ottanut hänet hienosti osaksi perhettä. Niinpä sitten tuolloin kolmisen viikkoa sitten lauantaina juttelin Tyypin kanssa ja sovittiin, että seuraavana päivänä (sunnuntaina) jätetään vaippa kotona pois. Ja niinpä jätettiin. Tuon sunnuntain kuulumisia voi lukea täältä.

Pottailua on nyt siis takana kolme viikkoa ja edistys on ollut kyllä oikeasti todella nopeaa!

Vahinkoja ei ole sattunut kotona enää lukuunottamatta tuota ensimmäistä ja toista päivää. Ensimmäiset päivät oltiin kotona kokonaan ilman housuja ja sitten, kun Tyyppi tajusi mistä on kyse, niin otettiin bokserit (HM 98/104-koossa) käyttöön kotona. Päivä- ja yöunille sekä ulos lähdettäessä laitettiin vielä alussa vaippa, mutta yht´äkkiä yhdellä kertaa nämäkin alkoivat olla täysin kuivia, vaikka aiemmin etenkin yövaippa oli aamuisin vielä märkä.

Niinpä kaksi viikkoa sitten maanantaina ehdotin Tyypille, että seuraavana päivänä ei enää laiteta päikkäreille vaippaa ja tiistaina Tyyppi menikin päikkiksille ilman vaippaa. Ja koska päiväunet sujuivat niin hyvin, niin sittenpäs Tyyppi meni myös ensimmäistä kertaa yöunille ilman vaippaa. Hyvin meni, nyt on takana jo liki 2 viikkoa yöunia ilman vaippaa ja tänä aikana on sattunut 2 yöllistä pisuvahinkoa (pisteet IKEAsta ostetulle Nattlig-patjansuojukselle!). Samalla kertaa alettiin jättää vaippa laittamatta, kun lähdettiin ulos eikä ensimmäistäkään vahinkoa ole sattunut tuon ensimmäisen sunnuntain jälkeen *koputtaa puuta*.

Kuva lainattu täältä.
Kyllä kannatti odottaa, että Tyyppi itse tajusi mistä on kyse. Ja tosiaan pienimuotoista lahjontaa tässä on käytetty, sillä meillähän ei karkkia syödä, mutta nyt potatuksen aloituksen yhteydessä otettiin käyttöön pottakarkit eli Xylitol-makeutetut hedelmäkarkit. Toisin sanoen aina, kun pottaan tulee jotain, niin Tyyppi saa karkin. Etenkin alussa tämä oli tosi tärkeä juttu, mutta nyt uutuuden viehätys on jo hieman kaikonnut ja potalla käynnistä tullut osa arkea. Ainakin pisujen osalta, tuutit ovat vielä vähän hankalampia.

Vaippailu meillä oli mukana päivissä vielä viime viikon maanantaihin saakka, sillä tuutit Tyyppi pusasi vielä vaippaan ja ajattelin, että parempi tehdä se potta ensin kunnolla tutuksi. Kun homma alkoikin niin onnistuneesti toimia, niin jätin muutaman vaipan Tyypin vaippalaatikkoon ja viime maanantaina sitten laskimme yhdessä Tyypin kanssa montako vaippaa on jäljellä ja aina, kun vaippa käytettiin, niin kävin jäbän kanssa läpi, että kohta sitten vaipat ovat loppu ja sitten tuutit pusataan pottaan tai pönttöön. Viime tiistaina (click click) olikin sitten se ensimmäinen tuutti-pottapäivä, joten kokonaan ilman vaippoja ollaan nyt oltu viime tiistaista lähtien!

Tuutit ovat vielä hankalia, mutta onneksi joka päivä lopulta tuutin pusaus on onnistunut. Pisut tulevat ongelmitta, mutta tuuttien pusauksessa on vielä tekeminen, että siitäkin tulee "rutiini". Tuuttien pusausten osalta ovatkin aikamoiset lahjontakeinot vielä käytössä Muumi-tikkareiden muodossa.

Miten teillä muilla on onnistunut pottailu/pönttöily taaperoiden kanssa, etenkin noiden tuuttien pusausten suhteen?

6 kommenttia:

 1. Hienoa Tyyppi! Meillä on vaipat vielä yökäytössä, päivisin niitä ei ole tarvittu vuoteen. Yövaipat on aina ihan täynnä. Pari kuukautta sitten kokeiltiin muutama yö ilman, mutta ei siitä tullut vielä mitään. Sehän nyt onkin lähinnä semmonen hormonaalinen asia, eikä sitä voi kiirehtiä. :)

  Monestihan se menee niin, että ne pissat on helpompi tehdä pottaan ja kakkosasiaa saattaa joutua tekemään vaippaan vielä aika isonakin. Tiiän useamman tapauksen, jotka on vuoden ajan ollu kuivia, mutta kakkaamisen ajaksi on pitänyt laittaa vaippa. Meillä ei oo sen kans juuri ollut ongelmaa. En ainakaan muista.

  Hienostihan teillä on sujunu kyllä tuo kuivaksioppiminen ja mahtavaa, että yövaipatkin jäi samantien pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan vielä ei ole tarvinnut palata "taaksepäin", eli pusaamaan tuutteja vaippoihin, vaan aina lopulta Tyyppi on löytänyt tiensä potalle ja ollut niin fiiliksissä sen jälkeen, että oksat pois. Ja jeps, kyllä mä olen tässä hommassa niin ylpeä Tyypistä (ja vähän myös itsestänikin!).

   Poista
 2. Vau, hienosti teillä menee!
  Meillä pisut tulee pottaan mut välillä poika kiukkuaa siitäkin, kun haluaa vaipan. Kovasti olen nyt yrittänyt pitää vaipattomia kotipäiviä ja pottailusta saa aina hienon tarran. Kakat tulee silti vaippaan AINA. Ihan kuin Veerakin sanoi, olen kuullut muiltakin, että kakka saattaa olla vaikeampi pottaan pyydystää. ;) No, joskus se varmaan sieltä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lahjotaan vieläkin pottakarkeilla. Onneksi ovat tosiaan Xylitolia, joilla voi liiallisesti nauttiessa olla laksatiivisia vaikutuksia. . .

   Poista
 3. Meillä 2v9kk poika on ollut päiväkuiva nyt reilu puolisen vuotta. Yövaippa edelleen käytössä ja on aamuisin ihan märkä eli ei taideta vielä hetkeen kokeilla yötä ilman vaippaa. Mutta meillä kuivaksi opettelu lähti lapsesta itsestään; ilmoitti itse vajaa 2-vuotiaana että haluaa mennä potalle ja nimenomaan isommalle hädälle. Alle 2-vuotiaasta saakka kakat on tehtykin pottaan ja tästä propsit ihan pojalle itselleen; ei vanhempien tarvinut kouluttaa asian suhteen. Sitten pikkusen reilu 2-vuotiaana jätettiin kotona vaippa pois ja aluksi tuli pieniä vahinkoja muutamia mutta äkkiä oppi tunnistamaan pissahädänkin. Nyt siis voidaan olla vaipattomana missä vaan mutta aina täytyy tietää missä on lähin vessa :D Ja meillä ei ollut käytössä mitään lahjontaa tms asian suhteen. Lapsi vaan oli selkeästi itse valmis. - Ellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pätevä muksu teillä! Tuosta muistan lukeneeni, että jos pienempänä alkaa pottailu sujua, niin silloin monesti se on juuri se tuutti, joka on helpompi pusata pottaan ja pisun kanssa ehtiminen on haastavampaa.

   Meilläkin luotan täysin siihen, että Tyyppi oli nyt hommaan valmis. Olisi saattanut olla silloin keväällä jo päiväkodin aloittamisen jälkeenkin, mutta kun se otti silloin sitä takapakkia... Mutta turha sitä on enää muistella.

   Minä myös pohdin aina valmiiksi vessat esimerkiksi kauppareissujen varsilta, vaikkakin Tyyppi aika hienosti osaa tarpeen vaatiessa pidätelläkin. Ihmeekseni olen huomannut, että kahdessakin paikassa on lastenhoitohuoneista puuttunut potta kokonaan (Mankkaan K-Supermarket) ja sitä toista paikkaa en nyt vaan saa päähäni, en sitten millään.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!