maanantai 11. elokuuta 2014

Imetyksen lopettaminen lääkkeellä

Ajattelin ensin, että en kirjoita tästä tänne mitään, mutta toisaalta, ehkä tästäkin tajunnam virrasta voi olla jollekulle jotain apua.

Otettuani imetyksen puheeksi neuvolassa ensimmäisellä neuvolakäynnillä (28.7), olin kokenut asiasta voimakastakin ahdistusta ja pumppauksesta huolimatta koin, että halusin vain lopettaa koko imetys-/ pumppaushässäkän ja keskittyä perheeseeni ja lapsiin, vain asioihin, jotka tekevät minut nyt tällä hetkellä niin superonnelliseksi ja elää välillä täysin stressivapaata elämää. Otin asian esille neuvolan tädin kanssa, joka (kuten aina) suhtautui empaattisesti, ymmärtäväisesti ja mikä tärkeintä, hyväksyen tunteeni kritisoimatta niitä lainkaan.

Kävimme läpi eri vaihtoehtoja, joita voisin kokeilla ja täti kertoi, että jos haluan, niin hän ottaa yhteyttä neuvolan lääkäriin, joka voi tarvittaessa määrätä minulle lääkkeen, jolla maidontuotanto loppuu. Tässä vaiheessahan pumppasin maitoa vielä 3 tunnin välein vuorokauden ympäri ja olo oli paikoitellen todella ahdistunut, koska rinta ei kelvannut neidille ja pumppaus teki olosta hyvin tukalan ja rinnoista kipeät ja arat. Pumppausaikataulu meni vielä ristiin neidin syöttämisen kanssa, joka sekin ketutti ihan suunnattomasti.

Tuo määrättävä lääkekuuri kuulosti varteen otettavalta ajatukselta. Lääkkeen nimi on Parlodel ja kuurin pituus olisi ollut 14 päivää pilleri aamuin illoin. Lääkäri kirjoitti tästä minulle e-reseptin, joten olisin voinut halutessani lääkekuurin käyttöön. Olen oppinut kuitenkin lukemaan määrättyjen lääkkeiden tuoteselosteet ja oikeasti kauhistuin lukiessani millaisia sivuvaikutuksia tällä lääkkeellä voisi pahimmillaan olla.

Oheiset tekstikappaleet on lainattu lääkkeen tuoteselosteesta täältä:

"Kerro lääkärille, jos sinä, perheenjäsenesi tai omaishoitajasi huomaatte, että sinulla on voimakas halu tai tarve käyttäytyä tavalla, joka on epätavallista sinulle tai et pysty vastustamaan mielihaluja, pakonomaisia tarpeita tai houkutuksia sellaiseen toimintaan, joka voi olla vahingollista sinulle tai muille. Tällaista käytöstä kutsutaan impulssikontrollin häiriöksi. Se voi ilmetä peliriippuvuutena, ylensyömisenä tai tuhlaamisena, epätavallisen voimakkaana seksuaalisena haluna tai seksuaalisten ajatusten tai tuntemusten lisääntymisenä. Lääkäri saattaa muuttaa annostasi tai lopettaa lääkityksesi."

"Naiset, jotka ovat ottaneet Parlodelia synnytyksen tai raskauden keskeytyksen jälkeen, ovat saaneet harvinaisia, mutta vakavia haittavaikutuksia."

"Jotkut haittavaikutukset voivat olla vakavia:
• närästys, toistuva vatsakipu tai tummat ulosteet
• äkillinen nukahtaminen
• selittämätön hengenahdistus ja hengitysvaikeudet
• kova rintakipu
• alaselän kipu, turvonneet alaraajat ja kipu virtsatessa
• voimakas, koveneva tai jatkuva päänsärky ja/tai näköhäiriöt (kuten hämärtynyt näkö)
• sellaiset oireet kuin lihasjäykkyys, kiihtyneisyys, erittäin korkea kuume, nopea sydämen syke ja voimakkaat verenpaineen vaihtelut."

"Synnytyksen tai raskauden keskeytyksen jälkeen raportoidut vakavat haitat: kouristuskohtaukset, korkea verenpaine, aivohalvaus, sydänkohtaus ja psyykkiset häiriöt.
Muita haittavaikutuksia:
Yleiset (yli yhdellä sadasta käyttäjästä): päänsärky, väsymys, huimaus, nenän tukkoisuus, pahoinvointi, ummetus, oksentaminen.
Melko harvinaiset (yli yhdellä 1 000 käyttäjästä): allergiset ihoreaktiot, hiusten lähtö, sekavuus, psykomotorinen kiihtyneisyys, hallusinaatiot (sellaisten asioiden näkeminen, kuuleminen, haistaminen tai tunteminen, jotka eivät ole todellisia), suun kuivuus, tahattomat liikkeet (pakkoliikkeet), uupumus, alhainen verenpaine, erityisesti ylösnoustessa, mikä voi aiheuttaa joskus pyörtymisen, jalkakrampit.
Harvinaiset (alle yhdellä 1 000 käyttäjästä): ripuli, kipu vatsassa/vatsan alueella, käsien ja alaraajojen turvotus, nopea sydämen syke, hidas sydämen syke, epäsäännöllinen sydämen syke, hengenahdistus tai hengitysvaikeus, psykoottiset/psyykkiset häiriöt, unihäiriöt (unettomuus), uneliaisuus, käsien tai jalkojen pistely (parestesia), korvien soiminen.
Hyvin harvinaiset (alle kuin yhdellä 10 000 käyttäjästä): libidon lisääntyminen, hyperseksuaalisuus, sairaalloinen pelihimo, pakonomainen kulutus tai ostelu, ahmiminen ja pakonomainen syöminen, äkillinen nukahtaminen, kylmän aiheuttamat valkoiset sormet ja varpaat, sydänläppä- ja siihen liittyvät sairaudet, kuten sydänpussintulehdus (perikardiitti) tai nesteen vuotaminen sydänpussiin (perikardiaalinen vuoto) tai sydänläpän sidekudosmuutokset (fibroosi). Varhaisia oireita voivat olla yksi tai useampi seuraavista: hengitysvaikeudet, hengenahdistus, rinta- tai selkäkipu ja jalkojen turvotus. Jos joku näistä esiintyy sinulla, ota heti yhteys lääkäriisi.
Naisilla synnytyksen tai raskauden keskeytyksen jälkeen on raportoitu joitakin tapauksia, joissa on ollut kohonnutta verenpainetta, sydäninfarktia, kouristuksia, aivohalvausta tai psyykkisiä häiriöitä.
Seuraavia haittavaikutuksia saattaa esiintyä:
Hallitsematon tarve toimia mahdollisesti haitallisten mielijohteiden mukaan, kuten:
- Voimakas pelihimo itselle tai perheelle aiheutuvista seurauksista huolimatta
- Muuttunut tai lisääntynyt seksuaalinen mielenkiinto ja käyttäytyminen, esimerkiksi lisääntynyt seksuaalinen halu, joka haittaa merkittävästi sinua tai muita
- Kontrolloimaton ja liiallinen ostelu tai tuhlaaminen
- Ahmiminen (suurten ruokamäärien syöminen lyhyessä ajassa) tai pakkomielteinen syöminen (syöminen enemmän kuin normaalisti ja enemmän kuin on tarpeen).
"
Luettuani tämän tuoteselosteen, oli aika selvää, että lääke sai jäädä apteekin hyllyyn. En tiedä oliko sillä asiaan vaikutusta, mutta maidontuotanto lähti tämän jälkeen vähenemään huomattavasti itsestään (psyykkinen vaikutus toiveena siitä, että maito loppuisi itsestään?) ja kuten kirjoittelinkin aikaisemmin, niin pumppausväli piteni oikeastaan reilussa vuorokaudessa 3 tunnista ensin 8-10 tuntiin ja sitten loppui kokonaan. Ja pakko on myöntää, että tämä oli itselle sittenkin helpotus. 

Nyt voin jo ajatella, että oli ihanaa, että sain imetystä beibin kanssa kokeilla ja sain siitä monta onnistunutta kokemusta. Beibi vaikuttaa varsin tyytyväiseltä syötyään pullollisen maitoa ja tuhistessaan sen jälkeen muutaman tunnin unia äidin sylissä. Rakkauspakkaus. 

9 kommenttia:

 1. Huh, huh. Olipas rankkaa luettavaa! Kyllä se maidon tuotanto loppuu yllättävänkin nopeasti ihan ilman lääkkeitäkin. Ihana kuulla, että sinulla ja Beibillä on nyt hyvä olla - se on tärkeintä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Judie! <3
   Ja todellakin, olo on tällä hetkellä mitä parhain.

   Poista
 2. Mä sain myös neuvolalääkäriltä tuon saman lääkkeen kun vauva oli 7 pvän ikäinen, onneksi lueskelin kotona myös tuosta lääkkeestä ennenkuin lähdin apteekista hakemaan,
  Mulla jäi myös apteekin hyllyyn ja maidontulo loppui sen jälkeen parissa päivässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä toi lääke pelästyttää tuoteselosteellaan tuoreen äidin ja sen vuoksi maidontulo loppuu? ;)

   Poista
 3. Ohhoh, aikamoista tekstiä. Miten tuota uskaltaa kukaan edes kokeilla? Onneksi maidontulo loppui itsestään!

  Mulla on myös vähentynyt tosi paljon maidontulo... en tiedä voisiko tosiaan olla helteistä jotenkin, ehkä en ole juonut/syönyt tarpeeksi tai jotain.. Toivottavasti ei lopu kokonaan, koska meillä sujuu hyvin imetys muutoin. Mutta jännää, että vähän aikaa sitten raivosin kun maitoa oli kaikki paikat täynnä ja sitä suihkusi sinnetänne ja nyt panikoin kun näin ei olekaan XD. No voihan olla ehkä että tilaus ja tuontanto ovat nyt balanssissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetys on varmasti palkitsevaa ja ihanaa silloin, kun se sujuu. <3 Toivottavasti teillä on tuotanto ja kulutus nyt kohdanneet toisensa!

   Poista
 4. Hui, mikä tuoteseloste. Itse söin kuurin kun vauva oli 6 viikkoa vanha (valitettavasti) Mitään tuollaista en huomannut tai mitään oireita en huomannut itsessäni. Onneksi en katsonut tuoteselostetta! :) Vältyin turhilta pumppauksilta keskellä yötä ja sekä rintatulehdukselta kun maito ei sovi vauvalle niin se ei sovi.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä postauksesta! Olin juuri päättänyt hakea reseptin, koska tyttö täytti jo 2-vuotta ja imetys vain jatkuu... Otan kotikonstit käyttöön, koska työmatkat häämöttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli hyötyä!
   Olen alkanut tosiaan vasta nyt lukea itse kaikki lääkkeiden tuoteselosteet lävitse ja tämä oli aika järkyttävää luettavaa.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!