tiistai 1. heinäkuuta 2014

Vain yksi peli?

Tyypin mielestä parasta mahdollista ajanvietettä on pelata erilaisia lautapelejä. Ja kun lautapelejä voidaan nyt jo pelata lähestulkoon kaikkia oikeilla säännöillä, niin pelaaminen on tietysti äidin ja isinkin mielestä mukavaa. Lähestulkoon kaikki Tyypille löytämäni pelit ovat löytöjä kirppiksiltä ja Kierrätyskeskuksesta, joten eivät ole olleet hinnalla pilattuja.

Muumi-aiheisen lottopelin vein jo aikaa sitten mummulaan, jotta sieltäkin löytyisi sitten jokin peli pelattavaksi. Eilen Tyyppi oli lounaan jälkeen sanonut mummulle, että pelataan ja todennut pettyneenä sitten mummulle, että: "Vain yksi peli?" Kotona on tällä hetkellä 11 eri lautapelivaihtoehtoa ja mummu sitten totesikin äidille, että pitäisi ehkä mummulaankin hankkia yksi jos toinenkin uusi pelivaihtoehto, ne kun ovat niin Tyypin suosiossa.

Tyypillä on siis ikää nyt 2v 7kk ja ajattelin nyt esitellä mitä meillä pelataan ja jos, niin millaisilla sääntömuutoksilla. :) Yllättävän hyvin Tyyppi malttaa keskittyä pelaamaan ja kun alkuun päästään, niin samaa peliä pelataan yleensä monen monituista kierrosta.

Muistipeli 2 € / Tiger
Muistipeli / lahja työkaverilta :)
Nämä ovat ihan "klassisia" muistipelejä. Tätä, kuten muitakin muistipelejä, meillä pelataan sillä tavalla, että kaikki kortit sekoitetaan keskelle kasaksi ja jokainen pelaaja valitsee itselleen kolme korttia, jotka käännetään näkyviin. Jos löytyy pari (joko siten, että parikortti on itsellä tai toisella pelaajalla), se laitetaan laatikkoon ja saa kääntää uuden kortin. Sitten kortteja käännetään muuten vuorotellen yksi kerrallaan, mutta tosiaan parin saa muodostaa joko omista tai vastapelaajan korteista. 

Ainakin muutaman kerran käy niin, että pelaajilla on käännettyinä niin monta korttia, että kaikille löytyy
parit kortteja kääntämällä. :) Silloin Tyyppi yleensä toteaa varsin hämmentyneenä: "Miten ... löytääkin näin monta?!"
Pari kertaa olen yrittänyt josko muistipeliä pelattaisiin perinteisillä säännöillä, eli käännettäisiin kymmenkunta korttia alaspäin ja etsittäisiin sitten niitä pareja kääntämällä aina kaksi kerrallaan, mutta tämä ei jostain syystä todellakaan Tyyppiä kiinnosta. Joten, pelataan sitten näin! 

Tyypin joululahja -13 tädiltä ja sedältä / Tiger
Tällä me aloitimme pelaamisen. Pelaamme ihan peruslotto-säännöillä, eli jokaiselle pelaajalle lauta -) kortit sekaisin keskelle ja jokainen nostaa vuorollaan kortin. Jos kortti sopii omalle laudalle, niin saa jatkaa. :) Tyypin suosikkilauta on tuo kannessakin näkyvä ja suosikkikortti on appelsiini. Tämä peli ei ole nyt ihan hetkeen kiinnostanut kaksinpelinä, mutta jos isikin intoutuu pelaamaan äidin ja Tyypin kanssa niin sitten homma toimii!

Nalle Puh-choco (mummin löytö Hietsun kirppikseltä 10 kk sitten / 2 €)
"Perinteinen" Choco / Citymarket 14,99 €

Chocoa pelataan alkuperäisten ohjeiden mukaan. Tosin Tyypin mielestä tavoittelemisen arvoista on löytää se toukka. Enemmän pelataan Puh-versiota, jossa nopalla heitellään hunajakoreja tai -purkkeja. Tuo ylempi on kirppislöytö Akselista (hinta muistaakseni 1,50 euroa) ja siä olemmekin pelanneet aika paljon. Palapelin idea on hauska: numeropalat erikseen ja kuvapalat erikseen -) Tyyppi nappaa aina ensin kuvakortin, laskee kuinka monta kuvaa kortissa on ja valitsee sitten siihen kuuluvan numeropalan ja napsauttaa ne yhteen. Tässä tarvitaan äitiä tai isiä lähinnä tarkistuslaskemaan. 

Tuo Puh-versio on myös kirppislöytö ja se toimii sekä samalla idealla, kuin tuo ylempikin palapeli, mutta tarjoaa toisena vaihtoehtona myös isommalle muksulle yhteenlaskujen opettelua. Toistaiseksi kuitenkin lasketaan vain, kuinka monta Puhia/Nasua/Tiikeriä/Ihaata korteissa on ja etsitään niihin oikeat numerot pareiksi. 


Jälleen kirppislöytö Akselista (olisikohan hinta ollut 3 euroa?), ostettu samalla kertaa, kuin tuo Numeroiden maailmassa-peli. Tätäkin on helppo pelata alkuperäisten ohjeiden mukaan: sekä sammakolle, että ankalle rakennetaan lumpeenlehdistä (punaisista ja valkoisista) reitti kiviluodolle ja sitten heitetään vuorotellen noppaa ja aina oikean värin (tai ankkakuvion) saadessaan sammakko/ankka pääsee yhden lumpeenlehden verran eteenpäin. Luodolle pääsee vain ankka-kuviolla. Tyyppi pelaa lähes poikkeuksetta aina ankalla. :) 


Tyypin ensimmäinen domino. Jälleen kirppislöytö, kuinka yllättävää, ja hinta ollut varmaankin 1,50 euroa. Tyyppi tykkää jakaa kortit tasan pelaajien kesken yksi kerrallaan ja haluaa aina itselleen tuon liikennepoliisin, jolla peli alkaa. Tätä pelataan ihan perinteisin dominon säännöin. 


Ja tämä toinen Puh-domino on sitten viimeisin lisäys pelivalikoimaan (Kierrätyskeskuksesta 3 euroa). Tätä olemme pelanneet vasta yhden kerran, kortteja tässä pelissä on ainakin tuplat verrattuna tuohon liikenne-dominoon ja ekan kerran, kun pelattiin, niin pelasimme ohjeiden mukaan. Tyypillä ei ihan innostus tähän riittänyt äidin kanssa, koska äiti suosii tällä hetkellä lautapelejä, joita voi pelata pötköttelemällä paikoillaan lattialla tyynyn tai kahden varassa. :) 

Tyypin kanssa pelien pelaaminen on kyllä mukavaa! Harvemmin pelatessa iskee kiukku ja on ihanaa, kun Tyyppi nauttii vain pelaamisesta, eikä voitolla ole vielä mitään väliä. Tokkopa Tyyppi tietääkään, mitä se tarkoittaa. :) Mutta on ihana kehua toista, kun pareja löytyy tai chocossa löytyy nopan vaatima pähkinä/kirsikka tai hunajapurkki/-kori. En olisi uskonut silloin, kun Tyyppi oli pienempi, että ihan oikeita pelejä pelataan jo 2,5-vuotiaan ikäisenä. 

Pelataanko teillä ja jos, niin mitä pelejä?

3 kommenttia:

 1. Meillä ei vielä ole pelattu mutta kokeilla vois. Mulla on kiva muistipeli mutta tuo Choco olis myös kiva. Pitääpä katsoa, jos tulis jossain vastaan.

  VastaaPoista
 2. Onpa teillä mukavia pelejä ja on teillä taitava poika kun tuon ikäisenä osaa niitä pelata :) Ihanaa kun voitto ei ole vielä tärkeää. Kiitos tuosta muistipelivinkistä, en ole ajatellut, että sitä voi noinkin pelata. Eläinystävät lammella- peli kuulostaa myös kivalta! Enpä ole tuota koskaan pelannutkaan. Choco peli on lapsuudestani tuttu ja sitä onkin mukava pelata jo pienenkin lapsen kanssa.

  Kirpputoreilta löytääkin edullisesti pelejä, jos vain malttaa odottaa, niin kyllä niitä pelejä vastaan tulee :)

  VastaaPoista
 3. Meillä Nora sai synttärilahjaksi Hedelmätarha pelin, taitaa olla Haban peli ja sitä pelataan. Muistipelejä "pelataan" niin että etsitään yhdessä korteille pareja, eli ei se oikein mitään peliä ole vielä. Mutta palapelejä tehdään sitten joka päivä ja tyttö on todella innostunut niistä

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!