keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Päivärytmi

Olen PlayTime-blogissa kirjoittanut useammankin kerran Tyypin päivärytmistä Tyypin ollessa ensin pieni ja sitten aina vähän isompi. Nyt kun oma arki muuttuu taas alle kahden kuukauden kuluttua ihan uudenlaiseksi, ajattelin postailla teille (ja itselleni) muistiin millainen oma päivärytmi onkaan, kun sitä värittää työ, taapero + päiväkoti ynnättynä kotiaskareilla. Saattaa nimittäin olla, että aika kultaisi pian nämä muistot.

Olen siis osittaisella hoitovapaalla, mikä omassa työssäni tarkoittaa 6,5 tunnin mittaista työaikaa. Halusimme aviokin kanssa pyrkiä pitämään Tyypin päiväkoti-päivät mahdollisimman lyhyinä, joten aviokki tekee "täyttä" päivää 7-15 ja minä puolestani sain sovittua esimiehen kanssa, että voin tulla aamuisin vasta klo 09 jälkeen. Näin Tyypin päivä päiväkodissa on noin klo 8.40-15.20.


Mutta siis itse asiaan.
Herätyskello herättää aamuisin klo 06.45. Oi, niitä aamuja, kun sai torkuttaa herätyskelloa kerta toisensa jälkeen! Yleensä ehdin hoitaa omat aamutoimet ennen, kuin Tyyppi herää ja sitten tapellaan hoidellaan Tyypin hammas- ja aamupesut ennenkuin lähdetään alakertaan syömään aamupalaa. Aamupalaksi syön yleensä muroja (Kellogs Corn Flakes, rasvatonta maitoa ja banaani) sekä monivitamiinin.

Tyypin kanssa lähdetään kohti bussipysäkkiä klo 07.45 ja Tyypille vilkutan hei heit päiväkodilla klo 08.40. Aikaa päiväkoti-matkaan siis kuluu kokonaisuudessaan vajaa tunti. Päiväkodilta juna-asemalle ei olekaan pitkä matka ja yleensä ehdin työpöydän ääreen jo noin klo 09.15. Juon aamukahvin aina vasta töissä, missä se jostain ihme syystä aina ehtii kuitenkin jäähtyä kylmäksi ennenkuin ehdin juoda sen. Kylmä kahvi kaunistaa?

Lounaalle hilpaistaan yleensä klo 10.30 ja siinä vaiheessa on yleensä jo kiljuva nälkä. Täytyy muistaa jatkossakin ottaa vielä näistä lounastreffeistä kaikki irti, sillä on mukavaa, kun joku muu on laittanut ruoan ja saa rauhassa syödä ja jutella ihan niinkuin aikuiset. :) Lounaan jälkeen toinen kuppi kahvia ja päivän kahvikiintiö onkin sitten täynnä.

Sitten töitä. Töitä, töitä ja vähän lisää töitä! Olen huono pitämään kahvitaukoa päivän aikana, opettelen tämän sitten, kun palailen kokoaikaisesti töihin, mutta teen oikeasti aika paljon ja tunnollisesti töitä, vaikka itse sanonkin. Jos en ole iltapäivän päivystysvuorossa, lähden yleensä hieman ennen puoli neljää ja ehdin tällöin aviokin ja Tyypin kyydillä kotiin. Joustava työaika on oikeasti mahtava keksintö, koska se sallii itselleni usein mukavasti iltapäivällä aikaa olla Tyypin ja aviokin kanssa. Jos olen päivystämässä, niin sitten ehdin kotiin yleensä vasta klo 17 aikoihin.

Kotona (ab. klo 16.00) yleensä kokkailen jotain nopeaa ruokaa Tyypille, itselleni ja aviokille (ai niin, aviokki päätti aloittaa gluteenittoman ruokavalion kuukaudeksi!) ja pääsääntöisesti yritän välttää einesten ja puolivalmisteiden käyttöä. Ruoan jälkeen Tyyppi yleensä pyytää komentaa äidin viereen sohvalle katsomaan telkkarista miten Muumipeikko rakentaa talon tai miten isi-possu kastuu, kun Pipsa unohti nallen puutarhaan ukkosella. Eli ruoan jälkeen, Tyyppi haluaa yleensä puolisen tuntia relata äidin kainalossa.

Iltapäivän/alkuillan puuhat koostuvat pitkälti Tyypin kanssa puuhailuista (pelataan lautapelejä, piirretään, leikitään muovailuvahalla, leikitään autoilla, rakennetaan duploilla...) ja jos on kylpypäivä (joka toinen päivä), niin noin 17.50 lähdetään laskemaan kylpy ja Tyyppi yleensä sen 40 min haluaa/jaksaa läträtä vedessä, minkä aikana yleensä ehdin ripustaa pyykit. Jos siis olen ehtinyt pestä koneellisen kotiutumisen jälkeen.

18.40 siivoilen keittiön samalla, kun Tyyppi syö iltapuuroa (syö itse, mutta haluaa aina kuulla samalla tarinan siitä, miten Pipsa Possu lähti ostoksille ruokakauppaan). Yleensä noin klo 19 ehditään vielä pelailla jokin peli tai leikkiä hetkinen, kunnes on aika lähteä iltatoimiin (vaipan- ja pyjamanvaihto + hammaspesu). Tyyppi menee nukkumaan klo 19.20, joten sen jälkeen sekä äidillä, että aviokilla on omaa aikaa.

Olen ollut nyt ihan tajuttoman väsynyt, joten monesti illalla on ihanaa vain kellahtaa sänkyyn ja lukea tabletilla suosikkiblogien päivityksiä tai hyvää kirjaa. Yleensä viimeistään klo 21.30 olen unten mailla. Seuraava arkipäivä kuluu melko samalla kaavalla.

Millainenkohan arkipäivä on kuuden kuukauden kuluttua?

2 kommenttia:

 1. Huh, mikä matka päiväkotiin. Aloin taas entistä enemmän arvostamaan meidän ihanaakin ihanampaa perhepäivähoitajaa, jonka luokse on matkaa meiltä reilu 100 metriä. :)

  Meillä minä menen (tai ainakin yritän mennä) aikaisemmin töihin ja haen pojan aikaisemmin hoidosta. Mies vie pojan klo 8 maissa hoitoon ja minä haen hänet kotiin vähän ennen neljää. Teen nelipäiväistä viikkoa, eli perjantait olen pojan kanssa kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa kieltämättä matkaa, mutta toisaalta se lyhentää hyvin omaa työmatkaani. Ja koska päiväkoti on täyttänyt kaikki odotuksemme, niin en koe ajallisesti matkaa pitkäksi tai rasittavaksi. Autollahan pääsisin pätevämmin päiväkodille, mutta meillä ei ole töissä pysäköintimahdollisuutta, joten sen vuoksi tämä vaihtoehto onkin karsiutunut pois.

   Tosin kesäkuussa (jos supisteluherkkyys toistuu) olemme jo sopineet aviokin kanssa, että minä vien ja haen Tyypin autolla ja aviokki kulkee bussilla ja pyörällä. :) Niiiiiin, koko kesäkuu palkallista lomaa, ihanaa!!

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!