perjantai 21. maaliskuuta 2014

Tyypin suusta kuultua

Nyt kun en päivittele (itselleni ja lukijoille) juttuja enää PlayTimeen Tyypin osalta, niin täytyy kirjoitella jotain juttuja tänne muistiin. Muisti on nimittäin ihan jäätävän huono nykyään ja jos en kirjoita asioita samantien muistiin, niin arvatkaa vaan, muistanko niitä 5iiden minuutin päästä! Töissä työpöytä täyttyy Post It-lapuista. :)

Marjasose laitettiin eilen ensim-
mäistä kertaa itse puuron sekaan.
Tyyppi on ihan just 2v ja 4kk:tta vanha. Päiväkodin myötä meidän pikkumiehestä on tullut erittäin oma-aloitteinen ja itse asioita mielellään kokeileva ja tekevä. Itsenäistyminen lisääntyy huimaa vauhtia ja joka päivä tuntuu esiin tulevan jokin pieni (tai vähän isompi) asia, jonka jäbä tekeekin itse. Voi mussukka, älä kasva ihan niiiiiiin nopeasti! Sellainen isoin juttu tällä hetkellä minkä olemme huomanneet, on se, että sen jälkeen, kun Tyyppi alkoi puhumaan ja kommunikaatio selkeästi parantui, ovat raivarit huomattavasti helpottaneet. Tyypin kanssa voi nykyään "neuvotella" ja selvittää, miksi joissakin asioissa äiti ja isi ovat eri mieltä, kuin Tyyppi itse.

Puhumisessa tapahtuu paljon kehitystä ja päivittäin tulee uusia "selviä" sanoja, tänään niitä olivat: Muumipappa, Muumimamma ja Muumipeikko sekä muistipeli. Tänään kirjasin ylös kaikki lauseet ja sanat, jotka vaan suinkin muistin ja, jotka tällä hetkellä Tyypin sanavarastosta löytyvät:

-äiti jaittaa puuron pois (äiti laittaa puuron pois)
- äiti kaataa muoi maitoo (äiti kaataa muroihin maitoa)
- bullaoi kii..i aas (rullaovi kiinni alas)
- bullaovi aukesi yös (rullaovi aukesi ylös)
- isi tankkaa autoon bensaa
- yksi kerta, kaksi kertaa
- isi kuosaa (kuorsaa)
- isi kukkuu (nukkuu)
- isi / äiti heäs (heräsi)
- numerot 1,2,4,5,6,8,9 luetellaan järjestyksessä ja tunnistetaan myös
- aakkoset lukuunottamatta äLLää, joka lausutaan vielä aina äNNänä
- äiti ja isi peaa muittipeli (äiti ja isi pelaa muistipeliä)
- vaua pokkii (vauva potkii)
- isi ajaa FN (isi ajaa päiväkodista kotiin FN-talon kautta)
- isi / äiti hujaa (huijaa)
- ... kiipee itse autoo
- äiti nostaa
- Setä-Velde / isi / äiti / mummu / vaaji keittää puuroo
- mummu / vaaji / äiti /  isi ajaa autoo
- vesi-mejo (vesimeloni)
- huna-mejo (hunajameloni)
- buai-vajo (punainen valo -liikennevalo)
- keke-vajo (keltainen valo -liikennevalo)
- mein auto (meidän auto)
- isi / äiti / mummu / vaaji / täti / setä pois
- äiti nouse
- pois se! (korvalääkärissä kuultua, kun sydäntä/keuhkoja kuunneltiin, tai yritettiin kuunnella:))
- ei yllä ... (oma nimi)
- itse kaataa maito
- katti-meuu (Katti-mehua)
- appesiin-meuu (appelsiini-mehua)
- vattu-kissa (Valtsu-kissa / naapurin kissa)
- auttopetu (autonpesu Pipsa Possun jakso)
- Pipsa Possu, äiti-possu, isi-possu, Jyi-possu (Jyri-possu)
- äiti / isi / mummu / vaaji yksii (yskii)
- vauva-hai, äiti-hai, isi-hai, mummu-hai ja vaaji-hai
EDiT!!
- keittipuitto (leikkipuisto)

Tyyppi on myös ihan mielettömän ihastunut rullaoviin, tiedättekö niihin, joista ajetaan autolla parkkihalleihin. Tänään päiväkodista lähtiessä pääsi pieneltä itku, kun tajusi, että autolla olisi pitänyt lähteä kotiin eikä kävellen mentäisikään yhden tietyn oven ohi. Kompromissina sitten ajettiin autolla kyseiselle ovelle, joka ei harmiksi tänään auennut. Onneksi sen ohi kävellään useimpina aamuina matkalla päiväkotiin, joten kotimatkan Tyyppi selitti autossa moneen kertaan, että "bullaoi kii..i aas" eli rullaovi kiinni alas. Rullaovien lisäksi toinen rakkauden kohde on hunaja- ja vesimelonit. :) On jotenkin hirmuisen suloista, kun Tyyppi niin hellästi pitää hunajamelonia sylissä kauppareissujen ajan. Tai katsoo, kun kokonaiset vesimelonit "nukkuvat". Eilen selitti ruoan aikana, miten "pii kaan" eli pingviinin kaveriin (blenderiin) pitäisi laittaa mansikoita, banaania, appelsiinia, hunajamelonia ja vesimelonia. Ehkäpä siis huomenna smoothieta välipalaksi!

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jos kotiin ajetaan sellaista maisemareittiä pitkin, niin matkan varrella on paloasema ja sitä vastapäätä jokin huolto tms. hallirakennus, jossa on kirjaimet F ja N.

      Poista
  2. Meilläkin tyttö kasvoi ihan silmissä kun aloitti päiväkodin, nyt on jo niin iso ja reipas. Ja hei tosi hienoa että nyt tulee jo noin paljon lauseita, muistan että jossain vaiheessa niitä ei tullut vielä yhtään. Meillä kävi ihan samalla tavalla että kesti pitkään että pääsi vauhtiin ja nyt ei meillä ole hiljaista hetkeä kun lauseita satelee :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!