tiistai 25. helmikuuta 2014

Tyyppi: sanaisen arkun avautuminen

Pitäisi olla olemassa joku EU-asetus sille, että äiti ja taapero eivät saisi sairastaa samaan aikaan. Eilen illalla raskauspahoinvointi mitä ilmeisimmin teki odottamattoman comeback:in ja sellaisella rajuudella mitä en todellakaan odottanut. Menin nukkumaan jo varttia vaille yhdeksän ja kello 02 aviokki heräsi Tyypin yskintään ja kuumeinen poikahan oli. Annos buranaa ja takaisin nukkumaan. Meillä siis taisi korvatulehduksen jälkitautin tulla aviokilta tarttunut keuhkoputkentulehdus. :( Voi kökkö.

Tyypin sanainen arkku on vihdoinkin avautunut!
Tätä ollaan odotettu todella paljon, etenkin kun neuvolassakin väläyteltiin, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä meidän aktiivihapettaja alkaa päiväkodin aloituksen jälkeen puhua. Tyyppi on siis pitkään höpöttänyt ja "puhunut", mutta selvät sanat ovat antaneet odottaa itseään, ennemminkin on puhuttu sanojen alku- ja lopputavuilla.

Nyt muutaman viikon aikana on tullut paljon kokonaisia sanoja ja perjantaina Tyyppi yllätti autossa päiväkodin jälkeen 2 sanaisilla lauseilla ihan ykskaks:
- "isi hakee"
- "äiti hakee"
- "poortti auki"
- "poortti kii...i"

Näiden lisäksi viikonloppuna tahti kiihtyi:
- "isi mukaa"
- "äiti mukaa"
- "ooi auki" (ovi)
- "ooi kii...i" (ovi)
- "äiti puuaaa" (pullaa)
EDiT!!
- "äiti / auto / isi pomppas"

Tänään sitten aamulla katsottiin Fröbelin palikoiden dvd:tä, jossa on (ehkä) maailman huipuin lastenlaulu Vauvahai. Tyyppi sitten toisteli oikein nätisti äitiHAI, isäHAI, mummuHAI... :) Meillä asuu nykyään siis pieni matkijamuru. Anoppi oli muuten löytänyt aviokin vauvakirjan vuodelta 1976. Alkoi ihan huvittaa, kun anoppi on kirjannut ylös aakkoset, jotka aviokki on osannut 2-vuotiaana (A, E, K ja V). On kiva, kun voi vähän verrata isiä ja Tyyppiä toisiinsa. ;) Tyyppi osaa kaikki aakkoset ja tunnistaa myös numerot 1-10. äLLää ei osaa sanoa, se tulee aina ännänä, mutta kaikki muut tulevat sujuvasti.

Meillä muuten pelataan nykyään päivittäin monta kierrosta lotto-muistipeliä ja Chocoa.

5 kommenttia:

 1. Hienoa että sanoja alkaa löytyä! Lohdullista lukea tällaista, kun meidän pian kaksivuotias, sanoo vasta muutamia sanoja. Höpöttää kyllä kovasti omaa kieltänsä. :D Poika ymmärtää kyllä mielestäni täysin mitä hänelle puhutaan enkä kyllä ole itse mitenkään huolissani, mutta kyllähän nuo suvun vanhemmat osaavat väläytellä, että pitäisi jo osata enemmän. ;)
  Fröbelin palikat on täälläkin kova juttu. :)

  Tsemppiä pahoinvoinnin kanssa!


  Pienessä kylässä

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Sain eilen illalla pahoinvoinnin kuriin, joten tänään on ollut onneksi helpompi päivä äidin jaksamisen kannalta. Tyypin kanssa suunnataankin aamulla lääkäriin. =/

  Ja tosiaan, tänään on Tyypillä taas sanavarasto laajentunut. Pipsa Possu lauloi pappa-possun junalla matkustaessaan: "...koookooo päivä..." ja niinpä Tyyppikin alkoi sitä toistaa.

  VastaaPoista
 3. Meidän poika taitaa olla puhumisessa ikäistään edellä. Täyttää toukokuun lopussa 2 v ja pari viikkoa sitten vanhempieni luona sanoi "mummua kattomaan mennään tonne alas kellariin" eli 6-sanainen lause. Muutama päivä aiemmin sanoi "ei oo pakko vaihtaa vaippaa". Kaikki lauseet on nykyään kolmisanaisia ja monet neljäsanaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämähän, jos mitkä, ovat yksilökehityksellisiä juttuja. Meille todettiin neuvolassa useampaan kertaan, että puhe jää selkeästi liikkeen "jalkoihin", koska Tyyppi on niin menevää sorttia. Mistä lie perinyt...? :-)

   Poista
  2. No meillä lähti muutama päivä päälle 10-kuisena kävelemään, joten on hyvin ehtinyt sitten tuon puhumisen oppia sen jälkeen kun oli tuo "tärkein taito" saatu opittua. Ikiliikkuja asuu meilläkin, mutta kirjat jaksaa kuitenkin kiinnostaa loputtomasti. Tosin nyt kun aloitti tammikuun alussa hoidossa, niin on alkanut tv kiinnostaa ja jatkuvasti vaatii nähdä jonkun lastenohjelman tv:stä. Aiemmin olisi voinut loputtomasti kantaa sohvalle kirjoja luettavaksi. Olenkin kyllä vähän harmistunut tuon tv:n ilmestymisestä elämäämme. Tosin se helpottaa itseä, kun laittaa Musarullaa pyörimään tv-ruutuun, niin saa itse tehtyä kotitöitä täysin ilman häiriöitä. Ennen aina koputettiin reiteen kirjalla ja vaadittiin "lukemaan lukemaan". :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!