sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Search For The Best Marinara-sauce


Ruoanlaitto on ihan mahtavaa! Etenkin nyt, kun Tyyppi syö meidän kanssa samaa ruokaa eikä stressiä ainakaan toistaiseksi ole tarvinnut ottaa siitä, ettei kaikkiin ruokiin löydy kastiketta. :)

Perjantaina aviokki haki kotimatkalla meille pizzat Kotipizzasta (Special Opera, ei vaan löydy parempaa) ja Tyyppi pisti pizzapaloja sellaisella tahdilla suustaan alas, että oksat pois! :) Ruokalistalla oli makaronilaatikko (aviokin bravuuri), mutta aviokilla venähti työpäivä aika turhan pitkäksi, niin päädyttiin onneksi helppoon ratkaisuun. Eilen sitten syötiin makaronilaatikkoa ja onneksi sitä riittää vielä täksikin päiväksi. Makaronilaatikko vaan on niin paljon herkullisempaa seuraavana päivänä pannulla lämmitettynä.

Palatakseni nyt kuitenkin tuohon otsikkoon, olen innostunut italialaisista ruoista. Kenties sillä, että väijytään aviokin kanssa mafiaperhe Sopranosia, on jotain tekemistä asian kanssa. Baked Ziti, Bruschetta, Capicola, Cannelloni. :) Näin aluksi.

Haluankin siis opetella ensin tekemään italialaisen peruskastikkeen eli marinara-tomaattikastikkeen, joka on monen italialaisen ruoan perusosa (mm. lasagne, pizzat, lihapullakastike). Ajattelen jotenkin niin, että ennenkuin voin opetella kokeilemaan erilaisia pastaruokia, niin valmiskastikkein sijaan olisi hienoa osata itse tehdä se kastike.

Tsekkasin useamman englanninkielisen reseptin (mm. täällä ja täällä ja täällä). En halua käyttää tomaattimurskaa, koska tykkään itse valita käyttämäni tomaatit ja ostan aina kotimaisia, vaikka kg-hinta talvisin hirvittääkin. Siitä tietää, että kesä on tullut, kun kotimaisen tomaatin hinta on alle 1 € / kg. Kirsikkatomaatteina tosin ostan niitä "pelle-tomaatteja", jotka ovat sellaisessa pikarissa ja takuumakeita, ne taitavat olla hollantilaisia?

Tällaista reseptiä aion huomenna kokeilla:
- 1 prk/500 g yrttipaseerattua tomaattia
- 3 tomaattia
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- ½ yksikyntisestä valkosipulista
- 1 sipuli
- 1 tl oreganoa
- 1 rk tuoretta basilikaa silputtuna
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota pannulla oliiviöljyssä. Murskaa sekaan valkosipuli. Hienonna tomaatit ja lisää pannulle hetkeksi. Kaada paseerattu tomaatti kattilaan ja anna lämmetä. Lisää sipulit ja tomaatit paseeratun tomaatin sekaan sekä mausteet pieneksi silputtua basilikaa lukuunottamatta. Anna hetki sekoittua ja miedolla lämmöllä kiehahtaa ja soseuta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi.

Silputtu basilika kannattaa (täältä löytyi vinkkejä yrttien käyttöön)  lisätä vasta noin 5 minuuttia ennen tarjoilua, jotta aromi ei ehdi haihtua.

Huomenna tätä maistellaankin lounaalla Tyypin kanssa spagetin kera ja aviokki puolestaan voi kertoa oman mielipiteensä sitten iltapäivällä. Itse meinaan päivällistää huomenna Kotipizzassa kaverin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Nams, kuulostaa hyvältä toi marinara, sitäkin voisin itse kokeilla. Hei määkin kävin tänään kotipizzassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kotipizzasta vaan saa oikeasti parasta pizzaa. Tuosta kastikkeesta tuli muuten todella hyvää! Meillepäs ei sitten enää ostetakaan valmiskastikkeita aviokin jauhelihakastikettakaan varten.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit!