maanantai 23. tammikuuta 2012

Univajetta

Valitus jatkukoon. :)

Lihassärkyjen lisäksi nyt nivelkivut ovat yltyneet lähes sietämättömiksi. Vauvaa on todella kivuliasta nostaa, sormien nivelet ovat turvoksissa ja polvinivelet aivan järkyttävän kipeät. Kun näihin lisätään jumissa oleva niska-hartiaseutu ja särkevät pohkeet, ei olo ole todellakaan ruusuinen. Oikeastaan tällä hetkellä en keksi paikkaa koko kropassa, mihin ei sattuisi. *kyynel*

Googlailin vähän ja pelästyin, kun eteen tuli hakutuloksia, joissa puhuttiin reuman puhkeamisesta raskauden jälkeen. Äidin puolelta lähipiirissä ja -suvussa ei ole reumaa, isän puolelta en tiedä. En kuitenkaan oikeasti usko, että kyse olisi siitä vaan ennemminkin todennäköiseltä vaihtoehdolta tuntuu univajeen aiheuttama tulehdustila kropassa. Tutkimusten mukaan univaje laukaisee elimistössä samanlaisen reaktion kuin tulehdus tai stressi (LÄHDE).

"Aivot kokevat unen puutteen samanlaisena uhkana kuin elimistöä uhkaavat taudinaiheuttajat, kuten virukset ja bakteerit. Univaje nimittäin tuottaa aivoissa samaa entsyymiä kuin tulehdusten yhteydessä. Univaje altistaa myös nivelongelmille voimistaen tulehduksen välittäjäaineiden syntymistä. Naiset ovat myös tutkimuksen mukaan miehiä herkempiä univajeen aiheuttamille tulehduksille" Hm, ottaen huomioon, että tässä on nyt nukuttu 7 vko:a ja muutama päivä noin 5-7 tuntia yössä 1-3 tunnin pätkissä, niin luulisin, että tämä on aika paljon realistisempi vaihtoehto.

"Tutkijat eivät osaa sanoa, kuinka nopeasti kroonisesta unenpuutteesta paranee, kun alkaa taas nukkua kunnon yöunia." Tämähän on lohduttavaa...

Keskiviikkona on jälkitarkastus, joten sielläpä otan nämä kivut kyllä ehdottomasti puheeksi. Katsotaan mitä tohtori sanoo. Miksi tuntuu siltä, että lääkäri sanoo tähän, että kuuluu asiaan ja on ihan normaalia raskauden jälkeistä kipuilua? :) Taidan pyytää joka tapauksessa varmuuden vuoksi verikokeen reuman toteamiseksi (se ei kai ole ihan 100-varma), niin eipähän tarvitse stressailla. Hah, no kunhan nyt kirjoittaisi särkylääkereseptin, niin pääsisi ainakin päivittäisistä kivuista eroon tai ne ainakin lieventyisivät.

4 kommenttia:

 1. Moikka, mulla oli samanlaista oireilua ekojen kuukausien aikana (poika nyt 4kk), mutta enemmän hartioissa, selässä ja jaloissa. Usein säryt tulivat sellaisten päivien jälkeen, kun olin ollut paljon pystyssä, eli vaunulenkkeillyt (tai kantanut poikaa) ja lisäks puuhannut kotona kaikenlaista. Kun lepäsin sitten kaiken ajan minkä pystyin pahimpien särkyjen aikaan (haastavaahan se oli kun yö- ja päiväunet tosi lyhyitä pätkiä), niin olo parani merkittävästi. Eli minä kehottaisin lepäämään ja jättämään vaunulenkit siihen asti että oireet helpottaa. :) Kiitos muuten blogistasi, mukava lueskella!

  VastaaPoista
 2. Toivotaan ettei se reumaa ole. Jospa olo helpottuisi jos/kun saat levättyä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Miten musta tuntuu, että on ihan sama mitä käy tk-lääkärille valittamassa, niin vastaus on "tässä burana-resepti, syö niitä"...

  Mullahan hajos selkä lopullisesti 3kk ekan synnytyksen jälkeen, kai sitä on kroppa normaalia kovemmalla käytöllä ensin raskausajan ja sen jälkeen vielä yhtäkkiä ihan uudenlaista työtä. Selkä leikattiinkin sitten 7kk synnytyksestä. Oli se toki oireillut ennenkin, että ihan uus juttu se ei sentään ollut. Nyt yritän pitää selän kunnossa, ettei tarvi leikkoa uusiksi, eka leikkaus nimittäin onnistui odotuksia paremmin, niin en halua ottaa sitä riskiä, että toinen ei onnistuiskaan... Ja eipä kyllä muutenkaan huvita niitä infernaalisia kipuja ottaa vastaan. Mutta siis toivottavasti sulla ne kivut on vaan ohimeneviä. :) Kannattaa varmaan yrittää lepäillä mahdollisimman paljon ja liikkua kevyesti.

  VastaaPoista
 4. Hei unohdin silloin aijemmin ilmoittautua halukkaaksi lukea blogiasi missä kerrot lapsestasi ,olisiko viellä mahdollista päästä lukiaksi? Itselläni on 2kk ikäinen tyttövauva joten lukisin mielelläni muiden vauva arjesta :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!