sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Muovimyrkkyä tuttipulloissa -EU kieltää


Valveutunut aviokki kertoi tänään, että mm. Prismassa, Citymarketissa ja Sokoksella myynnissä olevissa muovisissa tuttipulloissa on muovimyrkkyä nimeltä bisfenoli A ja nyt EU aikoo kieltää tämän myrkyn käytön tuttipullojen valmistuksessa. Muun muassa Helsingin Sanomat ja Iltalehti uutisoivat tästä asiasta jo viime vuoden puolella.

Kyseessä oleva valmiste aiheuttaa tutkimusten mukaan jo hyvin pieninä annosmäärinä tutkimusten mukaan vauvoille oppimishäiriöitä, neurologisia ja immuunihäiriöitä. Kemikaalia käytetään, jotta tuttipulloista saadaan kovia, kestäviä ja kirkkaita. Myrkkyä erittyy silloin, kun pulloa lämmitetään esimerkiksi mikrossa. Tästä myrkystä on asetettu aikaisemmin tietyt raja-arvot, joita pullot eivät saa ylittää ja ilmeisesti tästä syystä rajoitettiin ettei pulloja saa enää tuoda/valmistaa EU-alueella, mutta myynnissä olevia pulloja ei kuitenkaan vedetty pois. Kesäkuun alusta lähtien ainetta sisältäviä pulloja ei ole saanut tuoda markkinoille.

Maaliskuun alussa julkaistussa Ylen uutisessa kerrottiin, että suomalainen yhtiö Plastone joutuu lopettamaan toimintansa (eli tuttipullojen valmistuksen) kokonaan, sillä yhtiön tuotantolinjasto ei sovi yhteen uusien materiaalivaatimusten kanssa. Ja yhtiön toimari piti koko tätä uutta direktiiviä turhana. No joo, olkoon taas hän ihan mitä mieltä hyvänsä, mutta esimerkiksi Ranska ja Tanska ovat jo aikaisemmin kieltäneet kokonaisuudessaan tämän valmisteen käytön ja Yhdysvalloissa valmistajat ovat vapaaehtoisesti luopuneet tästä.

Itse olen sitä mieltä, että jos tämä aine on oikeasti todettu haitalliseksi, niin on täysin selvää, että sen käyttäminen valmistusmateriaalina on kiellettävä. Toisaalta raskaana ollessa ja vauvan kanssa tulee kyllä varmaan tosi herkäksi kaikenlaisille tämänkaltaisille uutisille halutessaan varmistaa, että pienellä on varmasti mahdollisimman turvalliset ja myrkyttömät oltavat.

6 kommenttia:

 1. Itse tilasin juuri ellokselta söpöjä bpa 0% tutteja. Aikeissa olisi vielä ostaa tuttipullojakin, mutta elloksen valikoimassa oli vain aika typerän näköisiä, ei ollenkaan lapsen näköisiä, Philipsin pulloja, mutta katselin jo, että muualla netistä ainakin löytyy söpöjä 0% bpa tuttipullojakin. :)

  Annika

  VastaaPoista
 2. Ihan typerää, että kielto tulee nyt vasta, kun haitat on ollut jo aikoja tiedossa.. :(
  Rrrakastamastani amerikkalaisesta iherbistä saa muuten kivoja tuotteita vauvoille ja ovat siis BPA free (eikä muitakaan myrkkyjä tietysti), tästä esimerkiksi iPlay Inc.:n ihaniin tuotteisiin ja tästä Born Freen. Ensitilaaja saa 5 dollaria alennusta ja postikulutkin on vain 4-6 dollaria!

  VastaaPoista
 3. Täytyy muuten vielä vinkata, että aikuisten vahvojen D-vitamiinilisien (joita kannattaa ehdottomasti tilata!) lisäksi tuolla myydään vauvoilla sopivia D3-tippoja: Carlson Labs, Baby Ddrops, 400 IU (=10 mikrogrammaa) - ilman turhia lisä- tai säilöntäaineita! Hintakin edullinen.

  Googlatkaapa vaikkapa suosittujen Jekovit-tippojen pakkausseloste ja katsokaa inciä...

  VastaaPoista
 4. Avent, Difrax, Tommee Tippee ja muut isot valmistajat ovat jo vaihtaneet (tai tarjoavat myöskin) BPA-free tuotteisiin. Juttu ei ole kovinkaan uusi mutta suosittelen kyllä ottamaan asian "vakavasti".

  Itse ostin raskauden aikana pulloja tulevalle vauvalle, ja ostin luonnollisesti vain BPA-free tuottita, sillä miksipä ei ?

  Aine taitaa olla muovin kirkastaja, ja siksi osa BPAfree tuotteista ovat "kellertäviä" tai sitten sumenevat käytössä pian. Ei haittaa :)

  VastaaPoista
 5. en oikein jaksa uskoa, että ko.kaupoissa olisi bpa-tuttipulloja, sillä a) niiden valmistaminen eu-alueella on ollut kielletty jo tovin b) niiden myyminen on kielletty jo kesäkuun alussa kokonaan.

  VastaaPoista
 6. ano: vaikuttaa siltä, että mainoslauseesta 0% bpa- on nyt tullut myyntikikka! Hyvä niin!!

  miraana: aviokki ei kiitellyt, kun olen aika paljon aikaa nyt viettänyt tässä(kin) nettikaupassa. kiiiiiiitos vinkistä!! Ihana (ja vielä) edullinen dollarin kurssi!

  Miau: ei ole ei, siksi olikin mielenkiintoista tutustua aiheeseen ja siksi olinkin hieman ymmälläni siitä, että jos haitat kerta ovat olleet tiedossa, niin miksi ei myynnissä olevia pulloja ole vedetty myynnistä pois...?

  ano: olet varmaankin oikeassa ettei pulloja ole enää myynnissä, postauksessani on harmittavan harhauttava tuo kommentti, joka perustuu siis jo aiemmin julkaistuun lähdeaineistoon siitä ettei bpa-luokituksen yhteydessä ole myynnissä olleita pulloja vedetty kaupoista pois. tosin luulisi, että niiden myynti olisi romahtanut, toisaalta itsekin luin tästä aiheesta vasta nyt.

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!