torstai 16. kesäkuuta 2011

Sydämensykettä ja veriryhmäasiaa


Ensimmäinen lääkärineuvola takana. Ja kyllä, sisätutkimus oli juuri niin inhottavaa, kuin vaan osasinkin kuvitella. =( Jos löytyy joku, joka tykkää sisätutkimuksesta, niin pistäköön kommenttia.
Saattaa siis tietysti olla, että jännitin tällä kertaa tavanomaista enemmän, minkä vuoksi tutkimus tuntui erityisen inhottavalta, peräti kipeältä.

Mutta tärkein asia!!
Meidän Tyypin sydän lyö oikein reippaasti, dopplerilla mitattiin 147 krt/min. Whiu Whiu Whiu Whiu-vaan kuului. :) Jonkin aikaa lyöntejä metsästettiin (istukka on ilmeisesti tiellä), kunnes tohtori löysi Tyypin, joka taisi olla aikas aktiivisella tuulella, kun karkasi anturin alta pois. Ja näin ollen olen tosi iloinen siitä, että en ole doppleria kotosalle ostanut. Minusta tulisi äärimmäisen neuroottinen tapaus, jos ääniä en saisi metsästettyä anturin alle.

Labratuloksia saatiin myös. Kaikki arvot ovat kuulemma erinomaisella tasolla: painoa oli neuvolan korttiin tullut lisää tasan 1 kg, eli rv 8+1 paino on ollut 58,4 kg ja nyt 15+6 lukema oli 59,4 kg. Oikein maltillisella linjalla siis mennään painon suhteen. Verenpaine mitattiin sisätutkimuksen jälkeen, jolloin lukemat olivat 114/86 (ylläri, että oli koholla...) mutta oikein hyvä tulos silti. Virtsatulos oli puhdas (olinkin yllättynyt, että tulos tuli niin nopsasti) ja hemoglobiini oli 139. Saatiin myös tuo suhdeluku Downiin, 1: 100 000.

Ja sitten tähän veriryhmäasiaan. En ollut tätä ennen tiennyt veriryhmääni (ai miten niin aukko sivistyksessä?) ja nyt selvisi, että olen O-ryhmää ja rh-negatiivinen, joten raskaudessa seurataan tarkemmin sitten noita vasta-aineiden muodostumisia, mikä suomeksi tarkoittaa paria ylimääräistä verikoetta (soitin SPR:n verenluovutus-tietotoimistoon). Kyseessä on siis tutkimus, jolla selvitetään muodostuuko äidillä vasta-aineita, jos lapsi onkin rh+. Jos näin on, niin sitten minulle pistetään D-immunoglobuliinirokote. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyy erinomainen tietolähde tähän asiaan liittyen.

Ja sitä, että olen veriryhmältäni sellainen, että kuulun ilmeisesti siihen 4%, jolla on O-negatiivinen ryhmä. Näin ollen alan luovuttaa verta välittömästi, kun synnytyksestä on kulunut vuosi. :)

Tänään käytiin ohimennen kääntymässä H&M:ssä ja mukaan lähtivät Tyypille oheiset tiikeri-tossut (2 euroa, SALEssa). Kävin myös kääntymässä kotimatkalla Kirjatorilla ja ostin vauvakirjan... ;) Nalle Puh on vaan niin Nalle Puh.

Kohta käyn surffaamassa vähän Huuto.netissä, jos löytäisin puuttuvat 4 kilpikonnaa ja 8 krokotiilia. :) Tyyppiä varten pitää vähän nostalgisoitua.

Tänään käyntiin 17 raskausviikko, eli rv 16+0!!

8 kommenttia:

 1. Eksyin monen mutkan kautta blogiisi ja pisti silmään tuo veriryhmäsi, täällä saman tyypin omaava. Tosiaan ei vaikuttanut raskauksiin, kuin niillä verikokeilla ja sitten sain pari pistosta, synnärillä lapsesta tarkistettiin heti veriryhmä ja hälle tarvittaessa pistos kanssa.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen O miinus, hassua! :) Minulle ei ole kyllä neuvolassa juurikaan puhuttu mistään veritesteistä, eikä siitä että sen kanssa voisi tulla ongelmia. Hmm, ehkä sitten jossain vaiheessa...

  Ja joo, se lääkärin tekemä sisätutkimus oli tosi inha. Paineli vielä kohtua aika reippaasti ja ihmettelin kun oli toiselta puolelta arka. No joo, siellä lilluu koko ajan eräs tyyppi joten kyllä se on ihan käytössä ;)

  VastaaPoista
 3. No en minä varsinaisesti tykännyt niistä sisätutkimuksista, mutta minusta ne oli ihan OK. Ei sattunut eikä tuntunut inhottavalta. Sattu vaan aina sama lääkäri ja minua meinas vähän naurattamaan kun joka kerta se sieltä jalkopäästä mulle sanoi että: Mmm-m, hyvältä näyttää! :D

  Painosta... Mulla terkka oli tosi tyytyväinen kun kuopuksesta paino nousi raskauden aikana vain puoli kiloa. Synnäriltä lähtiessä painoin sitte noin 11 kiloa vähemmän kuin ennen raskautta :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että kaikki on hyvin! Se sisätutkimus on kyllä sitä inhottavampi, mitä enemmän sitä jännittää. :/ Jos pystyy olemaan ihan rentona, niin se ei satu ollenkaan. Mutta siihen tottuu aikanaan, oppii olemaan rentona ku tarpeeksi ronkitaan.

  Se pissanäytehän tutkitaan vaan semmosella stiksillä, joka näyttää vaan että onko sokeria tai valkuaista pissassa. Tulos tulee samantien. Ja joskus voidaan stiksillä kattoo jotain muutakin, meillä ainakin vaan ekalla neuvolakäynnillä. En nyt muista mitä ne siitä katto...

  Minä oon käyny luovuttamassa verta epäsäännöllisen säännöllisesti. Yhden kerran ehdin käydä edellisen synnytyksen ja tämän raskauden välissä. Ja vaikka synnytyksestä oiskin jo vuosi, niin jos imettää, niin ei saa luovuttaa verta. Kävin muuten just pari viikkoa ennen plussaa ja vieläkin oli vähän hb matala. Saapa nähdä miten matalalle se ehtiikään, kun en ikinä muista ottaa rautaa...

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia kommenteista!

  Tiia: tervetuloa siis blogini pariin, mukavaa, kun eksyit mukaan. :) verikokeita ja potentiaalisia pistoksia siis odotellessa.

  Verona: no, toisaalta eihän raskauden aikana kyse olekaan kuin kahdesta verikokeesta. ei mullekaan sanottu neuvolassa mitään siitä, että mitä tää veriryhmäjuttu voi aiheuttaa, vaan pelkästään, että otetaan ne ylimääräiset verinäytteet.

  Suurenmoinen: mukava lääkäri osunut sulle! jos mulla nousis paino vaan 0,5 kg raskauden aikana, niin uskoisin, että minussa on jokin pahasti vialla. :) Tavoitteena kuitenkin, että nousisi yhteensä sen 8-10 kg.

  Veera: katsotaan miten käy, nyt kun tietää mistä se sisätutkimus koostuu. tosi hassua, mutta mun mielestä gynekologinen sisätutkimus tai siis vuositarkastus ei ole ikinä tuntunut noin inhottavalta. taisin vaan jännittää aika paljon. :) kiitos valaistuksesta tuon pissanäytteen suhteen!

  VastaaPoista
 6. Heii, sinä näytät ainakin seurailleen myös Start something good -blogia. Olin jonkin aikaa poissa netin ulottuvilta ja nyt kyseinen blogi on poistettu... Tietoa, onko kirjoittaja siirtynyt muualle vai vaan syystä tai toisesta lopettanut bloginsa? :O Tai jos sen kirjoittaja lukee tätä, niin kerrohan kuulumisia. Onko kaikki ok?

  VastaaPoista
 7. Täälläkin yksi 0-! :)
  Itsekin olen haaveillut verenluovutuksesta, mutta Hb:ni tapaa aina keikkua alarajoilla.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: juu, mulle kans herjas ettei Start something good-blgia ollut olemassa, mutta nyt taas linkki toimii! Liekö ollut bloggerilla taas joku tietokatkos. :)

  Mymmeli: no kylläpäs alkoi O-negatiivisia löytyä! Onneksi me kaikki negatiiviset ollaan oikein positiivisesti asennettuja. ;)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!