sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kertoako työnantajalle koeaikana raskaudesta?

Jahka olen saanut yskittyä ulos sanottavani aspartaamiasiasta, niin ei kun uusi aihe vaan samoin tein käsittelyyn.

Kirjoittelin tuossa aiemmin, että vaihdoin työpaikkaa pääsiäisen jälkeen. Tilanne ei ehkä ole kaikista ideaalein: vaihto vakituisesta työpaikasta uuteen ja plussa raskaustestiin vain "hetkinen" aiemmin. Jossain vaiheessa iskikin kaamea pakokauhu päälle. Miten tällaisessa tilanteessa selviää? Koeaika on 4-6 kuukautta, koeaikapurku-ajatus pyörii mielessä. Millainen oikeusturva työntekijällä on? Koska tilanne on itselleni niin ajankohtainen, niin ajattelin hieman valaista selvitystä myös muille.

Monilla (sekä työnantajapuolella esimerkiksi HR-ihmisillä, että työntekijöillä) elää voimakkaasti mielessä sellainen asia, että koeaikana työsuhteen voi purkaa raskaana olevan työntekijän suhteen aivan samalla tavalla, kuin tavallisenkin työntekijän kanssa. Toisin sanoen, esimies voi purkaa työsuhteen ilman mitään perusteita vain koeaikaan vedoten. Ja tämä, jos mikä saa työntekijän varmastikin stressaamaan odotustaan. Tällöinhän työntekijälle ei jäisi muita vaihtoehtoja, kuin toivoa, ettei vatsa paljasta itseään koeaikana (aika hyvin jos ei vatsa näy 4-6 kk:n kohdalla).

HYVIÄ UUTISIA: YLLÄOLEVA VÄITTÄMÄ EI PIDÄ PAIKKAANSA!

"Jos työnantaja irtisanoo raskaana olevan työntekijän, työnantajan on näytettävä, että irtisanominen ei johdu raskaudesta. Tätä lainkohtaa sovelletaan myös työsuhteen koeajalla tapahtuneeseen purkamiseen." Lähde Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö.

Tarkemmin sanoen, koeaikapurkuunhan ei ole perinteisesti tarvinnut työnantajan ilmoittaa syytä eikä toista ja on jopa suositeltavaa olla erittelemättäkään purun syytä. Mutta raskaana olevan työntekijän työsuhteen purkaminen vaatii työnantajalta purkuperusteen, muuten oletuksena on, että työsuhde puretaan raskauden takia. Eli työnantajalla on velvollisuus osoittaa purkuperuste ja tämä eroaa siis vahvasti "tavallisen työntekijän koeaikapurusta". Työnantajapuolelle jää siis voimakas todistustaakka osoittaa, että työsuhteen purkuun on todella ollut perusteita.

Mutta (mutta on aina niin vahva sana...) työntekijän oman oikeusturvan kannalta ja mahdollisessa riitatilanteessa, työnantajan täytyy tietysti olla tietoinen siitä, että työntekijä on raskaana. Jos työnantaja pystyy todistamaan, että ei ole tiennyt työntekijän raskaudesta, on työntekijä riitatilanteessa heikommassa asemassa.

Sen vuoksi oma ohjeistukseni (sain juteltuani liiton lakimiehen ja 5 muun juristin kanssa), oli että kerro raskaudesta TODISTETTAVASTI työnantajalle, kun ensimmäinen kolmannes on onnellisesti takana. Todistettavuudella haetaan juuri sitä, että työntekijällä on mielellään esittää mustaa valkoisella siitä, että työnantaja on raskaudesta tietoinen. Itse kerroin kasvokkain ja lähetin perään sähköpostia, johon esimies vastasi. Lähetin tämän sähköpostin sitten puolestaan omaan privaattimeiliini (hih, miten niin olen neuroottinen...???).

Meillähän appiukon ensimmäinen kommentti oli, että hän kieltää minua puhumasta tästä asiasta mitään työpaikalla. Onneksi aviokki oli paikalla ja tukki appiukon suun välittömästi ylläolevilla perusteilla. :)

Lain mukaanhan työpaikalla tarvitsee kertoa vasta 2 kuukautta ennen äitiysloman alkua. No, itselläni raskaus ei pysyisi millään salassa niin pitkään enkä raskautta haluaisikaan joutua salailemaan, koska se rajoittaisi myös kertomista ystäville ja perheelle erilaisten sosiaalisten medioiden ansiosta. Koen, että oman oikeusturvani vuoksi olen työpaikkani suojaamisen suhteen toiminut oikein. Työnantaja on nyt asiasta todistettavasti tietoinen ja mikäli jokin riitatilanne tulisi eteen, olen toiminut liiton juristin ohjeistuksen mukaan. Yksin olisi hankala lähteä sotaan työnantajapuolta vastaan, joten sen vuoksi liputankin nyt myös ammattiliittoon kuulumisen puolesta! Nimittäin jos jokin riitatilanne nyt esiintyisi, niin liitto lähtisi asian puolestani riitauttamaan ja omakin näyttö olisi selkeä.

Sitä paitsi en usko, että kovinkaan moni yritys (jos siis puhutaan keskisuurista-suurista työnantajista) ottaisi tänä päivänä riskiä tahrata mainettaan sillä, että mediassa kirjoitettaisiin yrityksen purkaneen raskaana olevan naisen työsuhteen.

Jos tulee mieleen tähän asiaan liittyen kysymyksiä tai kommentteja, niin vastailen mielelläni. :)

9 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeistuksesta! :) mutta minua jäi kiinnostamaan vielä, että mitä se sinun esimies tuumasi asiasta kun lohkaisit uutisen?
  Terkuin Laura

  VastaaPoista
 2. Vau! Minä oon aina kans luullut, että koeaikana voi raskaanaolevankin potkia pihalle ilman eri syytä. Oonpas nyt taas vähän fiksumpi. Ei sillä, että koskis mua mitenkään, kun en oo töissä, enkä varmaan tuu enää olemaan raskaana töissäollessani. (Tai mistähän sitä koskaan tietää, kuinka monta lasta tässä "tehtaillaan". :D)

  Oot varmasti kyllä toiminut fiksusti tuon raskaudesta kertomisen kans. Hoikalla ihmisellä tulee maha varmasti esille ennen tuota 4-6 kuukautta. Minä oisin kyllä voinut piilotella ekaa raskautta hyvinkin tuonne asti, kun naapurikin kysyi muutama päivä LA:n jälkeen, että oonko raskaana. :D Ja me kuitenkin nähtiin melkein päivittäin silloinkin. Nyt musta tuntuu, että ei oo maha kasvanut yhtään, esikoisesta kyllä tuntu pieni kumpu jo tässä vaiheessa. En sitten tiedä vaikuttaako se, että nyt mulla on vatsalihaksiakin, kun sillon oli pelkkää läskiä :D Ehkä nuo lihakset pitää sen mahan tiukemmin piilossa.

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Muutama tarkennus ko. aiheeseen. Jos työnantaja irtisanoo työsuhteen koeajalla on työnantajan AINA ilmoitettava purkuperuste JOS irtisanottu työntekijä sitä pyytää. Ja purkuperuste ei saa myöskään koeajalla irtisanottaessa olla syrjivä. Tottakai taas tulee näyttökysymys ajankohtaiseksi. Mutta usein on se vääräkäsitys, että työnantajalla on koeajalla oikeus irtisanoa työsuhde perusteetta!

  Oli pakko kommentoida, koska ko. asia on useille hyvin epäselvä. :) Onnea raskauteen ja uuteen työhön. :)

  VastaaPoista
 4. Laura: työnantaja onnitteli ja totesi edessä olevan hyvin merkittävän elämänmuutoksen ja toivoi minun palaavan töihin äitiysloman jälkeen. :)

  Veera: Ja et ole todellakaan ainoa joka elää tässä uskossa! Jostain syystä on mielestäni äärimmäisen kummallista, ettei tätä asiaa tuoda ilmi esim. neuvolasta saatavissa vauvaperheoppaissa, koska tilanne voi kuitenkin olla monelle ajankohtainen.

  Ano: hm, tästä sain kyllä hyvin erilaista tietoa juristilta... Mutta korostan, että en ole tähän niin perehtynyt, joten voin kommentoida tähän vain mitä olen kyseisiltä juristeiltä kuullut aiheeseen liittyen. Koeajalla voi purkaa työsuhteen "normaalin" työntekijän kanssa koeaikaan vedoten ilman purkuperustetta pelkkään koeaikapurkuun vedoten. Ja tämä toimii molemmin päin, eli myös työntekijä voi purkaa työsuhteen ilman muuta syytä vedoten koeaikaan. Jos epäilyksiä on esim. syrjinnästä, niin sittenhän asia muuttuu täysin kuten kävi Johanna Korhosen tapauksessa. Tosin tässä tapauksessa ei ollut edes työsuhde alkanut, jolloin kyse ei ollut edes koeaikapurusta. Hm, kiitos mielenkiintoisesta pointista ano! Selvittelen vielä työsopimuslaista pari kohtaa tuosta ns. normaalista purkutilanteesta koeaikana. :)

  VastaaPoista
 5. Olen itse perehtynyt asiaan ammattini puolesta ja keskustellut työoikeuteen perehtyneiden juristien kanssa. Itse alalla olevana tiedän, ettei kaikkea juridista osaamista voi syvällisesti hallita, jollei jokapäiväisesti ko. asian kanssa työskentele. Suosittelen työsopimuslain lisäksi hallituksen esitystä työsopimuslaista. En nyt muista ulkoa ko. hallituksen esityksen numeroa, mutta löydät sen esimerkiksi finlex'istä. Lain tarkoitus yleensä selviää hallituksen esityksistä.

  Koeajalla työntekijän purkuoikeus on niin, miten sen kerroit olevan eli työntekijä saa purkaa työsopimuksen koeajalla ilman mitään syytä. Eikä työnantajalla ole oikeutta mitään syytä edes pyytää. Toisin on kuitenkin työnantajan purkaessa työsopimus. Näin ollen työntekijällä on parempi oikeusturva koeajalla tehtävän työsopimuksen purkamistapauksissa. Ja oma mielipiteeni asiaan on, että onneksi näin. :)

  VastaaPoista
 6. Ano: siispä kiitos asiantuntevasta kommentista!

  VastaaPoista
 7. Hienoa, että esimiehesi otti asian hyvin. Kaikenlaisia kauhutarinoita kuulee, tosin en tiedä millaisia eläviä legendoja kertomukset tosiasissa onkaan... Nyt voit vain keskittyä olemaan raskaana. Varmaan helpottavaa nyt kun töissä tiedetään. -laura

  VastaaPoista
 8. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Kuulostaa siltä, että olet toiminut fiksusti ja myös työnantajan suhtautuminen vaikutti asialliselta :)

  VastaaPoista
 9. Laura: :) :) :) Näin on, kyllä oma olo on tietysti huomattavasti huojentuneempi, kun on asian saanut kerrottua ulospäin eikä stressiä työpaikan suhteen tarvitse ottaa lainkaan.

  Martta: Kiitoksia. Olen jotenkin nyt alkanut kääntyä tällaisille informatiivisemmille postauksille näköjään... Tai sitten valitsen nyt vain sellaisia aiheita, jotka itseäni syystä tai toisesta kiinnostavat, mutta joista toivottavasti on hyötyä jos jonkinlaista myös lukijoille. :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!