perjantai 27. toukokuuta 2011

Aspartaamiasiaa vielä toisen kerran

Aspartaami sai sen verran kommentteja, että ajattelin jatkaa aiheesta vielä hiukkasen juurikin kommenttien perusteella.

YLE kirjoitti toissapäivänä otsikolla: EU selvittää aspartaamin turvallisuuden.
"EU:n komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa tutkimaan, onko aspartaamin käyttö keinotekoisena makeutusaineena turvallista. Aspartaamin käyttöä oli määrä arvioida seuraavan kerran vuonna 2020, mutta komission mukaan selvitystä on syytä aikaistaa viimeaikoina esitettyjen väitteiden vuoksi." Kyse tuskin on kuitenkaan Pingun esittämistä mielipiteistä. ;) Ei, vaan kyse on tutkimuksesta, jossa selvitetään aspartaamin yhdistämistä lisääntyneisiin syöpätapauksiin ja ENNENAIKAISIIN SYNNYTYKSIIN (kiinnitti pingun huomion...).

Vuonna 1984 on asetettu tuo suositusrajoitus 40 mg/painokilo ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut tämän jälkeen vuosina 2006, 2009 ja 2011, ettei tätä suositusta ole syytä muuttaa. Vuonna 2007 Ramazzini-säätiö toteutti tutkimuksen, jonka mukaan aspartaami aiheutti rotille tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä vaikka päiväannos olikin pieni. Vuonna 2006 Poliklinikka.fi kirjoitti tosin artikkelin, jossa todettiin ettei monissa eläintutkimuksissa ole voitu osoittaa aspartaamin yhteyttä lymfoomaan, leukemiaan tai pahoihin kasvaimiin.

Näin raskaana olevana, minua alkoi kummasti kiinnostaa tarinat aspartaamin mahdollisista vaikutuksista vauvaan ja löysin muun muassa tällaisen pelottavan tarinan:
"Poika syntyi ilman peräsuolta ja suolisto muutenkin vajavaisena. Äiti juo päivittäin vähintään puolitoista litraa aspartaamilla makeutettua limua. Sen lisäksi äiti syö sokerittomia jugurtteja ja muita sokerittomia tuotteita."

Lyhyen ajan sisällä sairaalassa syntyi kolme samanlaista vauvaa ja jokaisella äidillä oli yhdistävänä tekijänä hoikkuus vaikka olivat juuri synnyttäneet. Jos kyse ei ollut saippuasarjasynnytyksistä, niin on erinomaisen todennäköistä, että yhdistävänä tekijänä toimii Light-tuotteiden käyttäminen odottavien äitien keskuudessa.


Joidenkin tutkimusten mukaan keinotekoisten makeutusaineiden (siis myös muiden, kuin aspartaamin) on todettu aiheuttavan odotusaikana vauvalle aivojen kehityshäiriöitä, neurologisia ongelmia, ADHD-ongelmia, lihasongelmia... Jos ette ole kovin herkällä tuulella, niin täältä löytyy englanniksi kokemuksia vauvojen kehityshäiriöistä. Ja tässä kenties vielä parempi sivusto.

Lisäksi löytyi (yllätys yllätys) amerikkalainen tutkimus aiheesta, jossa todettiin kevytlimujen runsaalla käytöllä olevan yhteys erilaisiin verisuonisairauksiin.
"Tutkimuksen mukaan dieettijuomia päivittäin käyttävillä ihmisillä on 61 prosenttia suurempi riski saada erilaisia verisuoniongelmia kuin niillä, jotka eivät käytä juomia lainkaan. Verisuoniongelmista vakavimpia ovat aivoverenvuodot ja aivoinfarktit."

Löysin myös viitteitä siitä, millä tavalla aspartaamin on todettu vaikuttavan aivojen serotoniinitasoihin laskevasti, jolloin aspartaamilla voidaan sanoa olevan vaikutusta myös masennukseen. Tämä siis jos uskoo siihen väitteeseen, että alentuneet serotoniinitasot myötävaikuttavat masentuneisuuden olemassaoloon. Mutta ottaen huomioon, että monet masennuslääkkeet toimivat juurikin serotoniinitasoja kohottavasti, niin uskoisin näillä asioilla pakostikin olevan yhteyttä toisiinsa.

Netti on täynnä tutkimuksia, selvityksiä ja artikkeleita keinotekoisten makeutusaineiden vaikutuksista ja vaikuttamattomuuksista puolesta ja vastaan koskien terveydellisiä vaikutuksia.

Aiempaan postaukseen saatujen kommenttien perusteella, monet ovat jättäneet keinotekoiset makeutusaineet joko kokonaan pois tai nauttivat niitä pienissä määrin. Itse olen kuitenkin nyt lukemieni tekstien perusteella sitä mieltä, että en halua altistaa pientä vauvaani mitenkään tällaiselle myrkylle. Koska myrkkyhän tuo aspartaami on kaikesta huolimatta, vaikka se olisikin todettu turvalliseksi pienissä määrin elimistölle. Mutta sama asiahan ovat esimerkiksi ilmansaasteet, myrkkyjä ja niitäkin kulkeutuu kehoon joka päivä. Aspartaamin suhteen tosin on olemassa monesti se vapaus valita nauttiiko sitä vai ei.

2 kommenttia:

  1. Oho, mulla oli jääny tää postaus huomaamatta. Oot näköjään tosissaan tutkinut asiaa! Tmää vaan vahvistaa sen päätöksen, että en mitään makeutusainetta laita suustani alas ainakaan raskausaikana. Mun yks ystävä joi molempien raskauksiensa aikana varmaan ainakin litran light-cokista päivässä, kaks tervettä poikaa syntyi. Että onneksi on näitäkin tapauksia.

    Atrian punajuurisalaatissa on sakariinia. Ottipa vähän päähän, kun mies oli ostanut sellasta enkä voinut syödä. Ei se sitä toki ollut huomannut ja minäkin huomasin vahingossa. Mutta jää meiltä jatkossa ostamatta, kun kerran pitää tunkea makeutusainetta siihenkin.

    VastaaPoista
  2. Siis punajuurisalaattiinkin laitettu makeutusainetta, WTF??? Tämähän menee nyt sitten vaan sille linjalle, että on pakko alkaa lukea noita tuoteselosteita. Sakariini käsittääkseni on sillä ehdottomalla NOU NOU-listalla raskaana olevien ruokalistalla (correct me if Im wrong!).

    Aspartaamihan on Eviran mukaan turvallista raskaana olevalle, mutta pakko se on myöntää, että itse olen kyllä nyt lukemani perusteella niin neuroottinen, että itse voin kyllä antaa mieliteolle periksi ja juoda Coca Cola Zeroa sitten raskauden jälkeen, mutta en kyllä pientä halua riskeerata, koska kuitenkin riskin aine sisältää.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!