keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Asiaa aspartaamista -EDiT!!

Olen luvannut aviokille välttäväni parhaani mukaan makeutusaineita, joten mikäpäs parempi postausaihe, kuin tämä.

Olen syyskuun 7. pvä kirjoittanut seuraavaa:
"Kermajogurttiin en lähde, vaan koska aspartaami, asesulfaatti K ovat kohtuukäytössä turvallisia, niin voin hyvillä mielin syödä rasvatonta vanilja-mansikkajogurttia."
Tuolloin kyse oli siis siitä, että kolesteroliarvot olivat taivaissa ja tohtori oli määrännyt dieetin käyttöön.

HUS:in ehtymättömän tietovaraston mukaan keinotekoiset makeutusaineet eivät ole kohtuukäytössä vaarallisia. Turvallisuus- ja saantitutkimusten perusteella makeutusaineille (kuten myös muille ns. lisäaineille) on asetettu ADI-arvo (Acceptable Daily Intake). Tämä tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä annosta makeutus- tai lisäainetta, jolle ihminen voi altistua periaatteessa koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia.

Tämä on siis HUS:in lyhyt ja yrtimekäs mielipide asiasta. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanta on, että aspartaamin käyttö suositusten rajoissa on turvallista eikä siitä aiheudu haittavaikutuksia muille kuin fenyyliketonuriaa eli PKU:ta sairastaville. Tutkitaanpas nyt kuitenkin kerrankin aspartaamia hieman enemmän ja annetaaan mahdollisesti sijaa jopa salaliittoteorian poikasillekin aspartaamin turvallisuudesta.

Kyseessä on siis makeutusaine, joka löytyy elintarvikkeista joko merkinnällä aspartaami, sisältää fenyylialaniinin lähteen, asparaatti tai koodilla E951. Aspartaami koostuu kahdesta aminohaposta, fenyylialaniinista (50%), aspargiinista (40%) sekä metanolista (10%). Metanoli hapettuu elimistössä formaldehydiksi lämpötilan noustessa yli 30 asteen ja siitä edelleen muurahaishapoksi. Metanoli ja formaldehydi hajoavat elimistössä nopeasti eikä niitä pääse täten kerääntymään elimistöön. Muurahaishappo sen sijaan hajoaa hitaammin ja siksi on teoriassa mahdollista, että sitä kerääntyy elimistöön.

Eviran ja HUS:in mukaan aspartaamin maksimiannos päivässä on 40 mg per painokg. Esimerkiksi 60 kg painava henkilö voisi tämän mukaan turvallisesti juoda päivittäin 4 litraa kevytjuomaa, joka on makeutettu suurimmalla sallitulla määrällä aspartaamia. Tällä suosituksella henkilö saisi metanolia 300 mg päivässä. Metanolihan on kuitenkin myrkky, sitä ei voi kukaan kai kiistää. Ja vertailun vuoksi USA:n ympäristösuojeluviraston suosituksen mukaan metanolin päivittäisen saanti tulisi rajoittaa 7,8 mg:aan/päivä. Lähde täällä.

Pelottava esimerkki (ja salaliittoteorian poikanen) on tämä esimerkki Persianlahden sota-syndroomasta. Kuka on kuullut tästä?

Kuten yllä mainittu, 30 asteen lämpötila tekee tepposia aspartaamille. Jenkkijoukoille oli toimitettu konttitolkulla virvoitusjuomia (Diet Coke without no doubt), jotka olivat viikosta toiseen auringon paahteessa aavikolla (varmastikin yli 30 asteen lämmössä). Syndrooman oireet viittaavat voimakkaasti aspartaamimyrkytykseen, jonka oireita puolestaan ovat esimerkiksi: jatkuva väsymys, ruuansulatusvaivat (pahoinvointi, turvotus, ripuli), muistiin liittyvät ongelmat,, persoonallisuudessa tapahtuvat muutokset, käsien ja jalkojen tunnottomuus ja pistely, näköhäiriöt, kouristukset, nivelsäryt, äkilliset kivut, huimaus, päänsärky, tinnitus, ahdistus, masennus, paniikkihäiriöt, sydämen verisuonten sairaudet ja puhehäiriöt.

Aspartaami on myös luokiteltu kemialliseksi aseeksi. Aspartaamista on tunnistettu lähes sata haittavaikutusta mukaanlukien erilaiset kasvaimet, syöpä, sokeus ja MS-tauti. Aspartaamin on todettu vaikuttavan haitallisesti aivoihin sekä hermostoon.

Aspartaami on siis makeutusaine, joka on noin 200 kertaa makeampaa kuin sakkaroosi. USA:ssa aspasrtaamia löytyy noin 10 000 tuotteesta, tuotteista, joissa on merkintä LIGHT on lähes poikkeuksetta käytetty aspartaamia tai muuta makeutusainetta sokerin tilalla, jolloin tuotteesta saadaan "terveysvaikutteinen". Tosin jos alkaa uskoa ylläolevia väitteitä (netti on täynnä tietoa...), niin ei tuote kuulosta kovinkaan terveelliseltä.

Etenkin nyt raskauden aikana haluan kyllä rajata aspartaamin saannin niin minimiin, kuin suinkin mahdollista, jos on olemassa edes teoreettinen riski siihen, että aspartaami todella on haitallista. Toisaalta haluaisin kyllä luottaa ja uskoa Eviran tiedotteisiin. Näinkö sitä alkaa olla vainoharhainen raskaana...? :) Ja Coca Cola Zero on ihanaa!!!

Kertokaahan nyt sitten omia mielipiteitänne aspartaamiin liittyen! Tuntuu siltä, että itse raapaisin vain pikkuisen pintaa... 

EDiT!!

Korottelen tätä aihetta vähän ylöspäin, sillä sain tähän uuden mielenkiintoisen kommentin. :) 

16 kommenttia:

 1. Minä oon välttänyt aspartaamia jo pitkään ja viimeistään tämä: http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/ sai mut vakuuttuneeksi siitä, ettei se todellakaan ole ihmisen ruokaa (eikä kyllä minkään muunkaan olion). Ekassa raskaudessa diabeteshoitaja kehotti mua vaihtamaan hunajan (jota käytän teessä n. teelusikallisen) aspartaamiin. Ihan hullua! Hunajahan on ihan luonnontuote! En todellakaan vaihtanut, varsinkin kun mulla ei syönnin jälkeisissä arvoissa ollu missään vaiheessa mitään vikaa, ainoo oli paastoarvo, joka oli siinä rajalla. Mutta siis en normaalistikaan tykkää käyttää keinotekoisia makeutusaineita, saati sitten raskausaikana.

  Ja onnittelut hyvistä seulontavastauksista! Me ei tälläkään kerralla osallistuttu seulontoihin, mutta ultrassa käytiin. Siellä näytti kaikki olevan hyvin. En vaan oo vielä jaksanut blogiin päivittää. :)

  VastaaPoista
 2. Normaalisti olen käyttänyt, mutta nyt raskaana ollessa haluan vältellä aspartaamia viimeiseen asti. Silmäni aukesivat lopullisesti tuon tuotteen käytön laajuuden suhteen, kun yritin pari päivää sitten ostaa jotain light-limsaa itselleni, mutta joka himskatin putelin kyljessä luki aspartaami!! Eli sitä todellakin laitetaan joka paikkaan, ja nyt raskaana ollessa juon mieluummin poikkeuksellisesti sokerilimsaa kuin lightia juuri tuosta syystä.

  Välillä ihmettelen, että eikö muka mikään muu makeutusaine oikeasti käy ruokiin ja juomiin kuin aspartaami...

  VastaaPoista
 3. Jeps Veera, käytin samoin tuota lähteenä ja aika pysäyttävää tekstiä oli lukea. Luin myös sellaisesta tytöstä, jolla oli todettu pahat Ms-taudin oireet teini-ikäisenä ja kun hän luopui aspartaamista, oireet loppuivat kuin seinään. Samanlaisia tarinoita löytyy varmasti vaikka kuinka paljon! :( kiitoksia onnitteluista!! Me haluttiin selvittää ns. kaikki mahdollinen ja edelleenkin jos jokin olisi pielessä, niin haluaisimme tietää etukäteen. Sen vuoksi käydään mm. 4D-ultra. Mä olenkin hiukka neuroottinen tapaus ;) jos ette ole huomanneet...

  VastaaPoista
 4. Verona: ja aspartaami on se raskaana oleville suosittuun makeutusaine. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös makeutusaineiden muistisääntö mene niin, että kaikki äSSällä alkavat ovat ehdottomasti kiellettyjen listalla? Itse tosiaan välttelen muutenkin nyt sokerilimujen juomista (ovat niin ällön makeita) ja olen korvannut ne kraana- ja vichyvedellä. Mutta kuten sanoin, Cokis Zero on hyvää (olen kerran juonut raskauden aikana ab. 3 dl) ja tänään selvisi (tai tajusin), että Danone Vitalinea on makeutettu aspartaamilla (niitä olen juonut 2 raskauden aikana). Nyt loppuraskauden aion olla kyllä aiempaa tarkkasilmäisempänä. En usko, että aspartaami voi olla hyväksi kenellekään etenkään kapina määrinä, mutta en myöskään usko, että hyvin vähäiset määrät silloin tällöin ovat kuvattujen tapausten mukaisesti yhtä vaarallisia. En siis pyörrä puheitani, mutta pienistä määristä tuskin kannattaa olla huolissaan?

  VastaaPoista
 5. Pahoittelen kirjoitusvirheitä: podin ennakoiva tekstinsyöttö on minua ovelampi. ;)

  VastaaPoista
 6. Mä olen yleisesti ollut aina makeutusaineista sitä mieltä, että en syö, koska yleisesti niitä käytetään kevyt tuotteissa ja ne ei kuulu mun ruokavalioon. Mä en ole sitä mieltä, että kaikki lisäaineet olisi haitallisia, mutta osa selkeästi on. Ja siksi ruokavalioon kuuluukin ihan aitoja tuotteita. Ei se kerma ja oikee limppari tapa kunhan niitä ei joka päivä syö :)

  VastaaPoista
 7. Inhoan kevyttuotteita enkä koskaan pistäisi makeutusaineita suuhuni. Uskon niiden olevan vahingollisempia kuin vielä tiedetäänkään. Piste.

  VastaaPoista
 8. Hyvän blogikirjoituksen olit aiheesta tehnyt. Täältä löytyy aiheesta keinomakeutusaineet ihan pätevä kirjoitus http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00069&p_haku=aspartaami. Tuollakin oltiin sitä mieltä, että aspartaami olisi keinomakeutusaineista turvallisimmasta päästä. Mutta minäkin olen epäluuloinen silti. Miehelle olen aina yrittänyt puhua, että vähentäisi light limujen juontia, koskapa netti on pullollaan huhupuheita ja vähintään semitieteellisiä artikkeleita siitä, että aspartaami on heikentänyt sperman laatua koe-eläimillä. Ja sitten on ne aivokasvainspekuloinnitkin... Mutta varmasti vähissä määrin on ihan ok.

  VastaaPoista
 9. Kääk! Ja mä olen juonut Pepsi Maxia ilman tunnontuskia kuin vettä. Kun terkka käski välttämään just noita S:llä alkavia makeutusaineita, joten olin ihan innoissaan kun saa pepsiä vedellä.

  Nyt loppu kevyttuotteiden käyttö! :)

  VastaaPoista
 10. Aspartaamilla ymv. makeutetut jutut maistuvat aina niin pahalta, että välttelen niitä viimeiseen asti ihan muutenkin. Heti mausta tietää, milloin niitä on käytetty. Ja olen aina ollut sitä mieltä, että sokeri on keinotekoisia makeutusaineita terveellisempää ja turvallisempaa, joten niin: pysyttelen näin epäraskaanakin niistä erosta. :)

  VastaaPoista
 11. Mä vaihdoin suuren osan raskausajasta light-tuotteet ihan ehtaan sokerilliseen versioon, kunnes sitten loppuajasta sain ihan lääkärin kehotuksesta vaihtaa takaisin lightiin ("vesi on tietenkin parasta"...), kun mahan sf-mitta meni normaalirajojen yläpuolella.

  Nykyään mulla on hiivaongelma, niin sen takia välttelen sokerilimua, ja juon sen takia light-tuotteita..

  Mutta siitä en ota selvää, kumpi on pienempi paha, zero vai light... Ajattelen kun olen niin monta sataa litraa lightia juonut, niin juodaan sit nyt zeroa. Mutta nyt en ole siis raskaana enkä imetäkään, niin en jaksa kokea huonoa omaatuntoa.

  VastaaPoista
 12. Älä koske mihinkään tuotteeseen jossa sitä on! Vältä siis light-tuotteita; kaikki oikea on korvattu "sillä jollakin"! Katso nyt vaikka Hanna Partasta miltä se näyttää, puhuu light-tuotteiden puolesta eikä selvästikään tiedä hölkäsen pöläystä niiden todellisista vaikutuksista! Loistavaa, että olet huomannut tämän pointin! :))

  Itselläni aspartaami-katto tuli täyteen about 2005 kun vatsakivut pahenivat pepsi maxista! vuoden 2009 jälkeen en ole syönyt MITÄÄN joka sisältäisi tätä täysin turhaa lisäainetta!

  VastaaPoista
 13. Mulle ei ole koskaan tullut mitään huomattavaa haittaa noista makeutusaineista, mutta silti vältän niitä kaikkia. Kun ne on niin epäluonnollisia, keinotekoisia ja ne ei missään määrin ole ihmiselle välttämättömiä, niin mitäpä niitä sitten turhaakaan syömään.

  VastaaPoista
 14. Olen vältellyt ja välttelen, vaikka en olekaan näihin terveyshaittoihin juurikaan perehtynyt. Tietopuolisia postauksia tämä ja tuo uudempi :) Hätkähdytti kyllä kaupassa tässä joku aika sitten, kun laiskuuttani ostin valmista mehukeittoa. Lähimarketissa oli hyllykaupalla erilaisia light- (aspartaami-) keittoja, mutta normisokeroitua tasan kahta eri makua! Nähtävästi siis kysyntää näille light-valmisteille on. (Ei sillä, etteivätkö jossain tapauksessa voisi ollakin terveyden kannalta pienempi paha kuin sokeroidut.)

  Näistä kaiken maailman lisäaineista kun tässä nyt on pitkän aikaa ollut lehdissä ja netissä ym. aika paljonkin kirjoittelua, niin mulle on jotenkin jäänyt sellainen vaikutelma, että aspartaamista on puhuttu paljon vähemmän kuin monesta muusta. Jään odottelemaan, koska vaikkapa jugurtteihin tai mehukeittoihin alkaa ilmestyä pakkauksiin sellaisia "ei aspartaamia" -lauseita. Nythän aika lyhyen ajan sisään monien lihavalmisteiden pakkauksiin on ilmestynyt "ei natriumglutamaattia" -tekstejä.

  VastaaPoista
 15. Anteeksi hieman vanhaan aiheeseen kommentoiminen(löytyi googlesta). Juon itse päivittäin juurikin tuon varmaankin 2-3,5LTR coca-cola zeroa. Viime aikoina (jatkunut noin kuukauden)ollut ajoittaista huimausta, jatkuvaa ripulia, päänsärkyä jne... Onko mahdollista(varmaankin kyllä), että esimerkiksi isot pullot kaupassa joutuisi juuri välillä yli tämän 30asteen lämpötilan sietämään ja näin aiheuttaisi minulle mm, esim näitä oireita. Nyt kun luin tämän, ja itseasiassa ensimmäistä kertaa näin oireet ja tunnen niiden vastaavan omaan kehoon. Pitää kait hetkeksi jättää väliin ja katsoa häviääkö mahdollisesti vaivat tätä myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ano ja kiitos kommentistasi!
   Löysin tällaisen erittäin pätevän oloisen sivuston koskien aspartaamia: http://www.healthy-holistic-living.com/aspartame-side-effects.html En usko, että on mitenkään poissuljettua etteikö Suomeen toimitettavien Cokisten lämpötila voisi nousta yli 30 asteeseen. Toisaalta myös päivittäin juomasi määrä on melko huikea, joten voisiko olla että aspartaamia kertyisi kehoosi enemmän, kuin kohtuukäyttö on? En siis todellakaa tiedä, kunhan heitän ajatusta ilmaan.

   Suomessa on kerätty jopa adressia sille, että Suomessa Aspartaamista (E951) olisi varoitettava tuotteissa. http://www.adressit.com/aspartaamista_e951_varoitettava_tuotteissa

   Itse olen rajoittanut todella huolellisesti aspartaamin käyttöä. Kahvissa ja teessä käytän Hermesetasta ja ajattelin tätä tarkoitusta varten kertoa, että perus-Hermesetas sisältää sakariinia (maailman vanhin käytetyin keinotekoinen makeutusaine) ja Hermesetas Gold-puolestaan sisältää aspartaamia. Zeroa juon ehkä 1 tölkin viikossa, eniten aspartaamia kertyy silloin, kun syön Valion mansikka-vaniljajogurttia.

   Makeutusaineet ovat kyllä mielenkiintoinen ja ajatuksia puolesta ja vastaan herättävä aihe.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!