keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Raskausajan liikunnasta ja sykkeistä

Olen tänään ja eilen selvitellyt hieman faktoja koskien raskausajan liikunnan sykkeitä. Kuten olen naputellutkin, niin oma ongelmani on korkeahko keskisyke, mikä saattaisi joskus tulevaisuudessa aiheuttaa ongelmia vauvalle.

"Raskauden loppupuolella noin 24. raskausviikon jälkeen kannattaa välttää liikkumasta yli 150 sykkeellä 15 minuuttia kauempaa. Tässä vaiheessa myös sikiön syke nousee suhteessa äidin sykkeeseen, ja liian kovassa rasituksessa voi istukan toiminta heikentyä." LÄHDE!!

Kävin eilen reippaalla kävelylenkillä ihan mielettömässä auringonpaisteessa. Ajatuksena oli käydä peekoo-juoksulenkillä, mutta jo kävellessä syke hyppäsi ja reippailun keskisyke oli lopulta 139. Kilometrejä kasaan yhteensä 5,21 ja aikaa kului reilut 49 minuuttia (ihana Sports Tracker!). Kaloreita treenillä ploi 310 -) 50% rasvaa. Hyvä kokonaisvaltaisena peekoona kuitenkin.

Selvittelin myös keskustelupalstojen perusteella, että aika monella odottajalla tuntuu alkuraskaudessa vaivaavan aiempaa korkeampi syke, joka sitten tasaantuu aikaa myöten. Muutama jopa veikkaili tämän johtuvan hormonituotannon muutoksista. Mahdollista, joten mennään nyt sitten hitaammin kiiruhtaen, kunnes sykkeet palautuvat.

Liikunta parantaa sekä odottavan äidin hapenottokykyä, että lihaskuntoa. Molemmilla on tärkeä merkitys synnytyksessä sekä synnytyksestä toipumisessa. Lisäksi äidin odotusaikana harrastamalla liikunnalla on tutkimusten mukaan merkitystä lapsen hengityselimistön ja sydämen kehitykseen. Sopivalla määrällä liikuntaa on myös raskausmyrkytystä ehkäisevä vaikutus.

Liikunta ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole suositeltavaa. Terveyskirjasto mainitsee asiasta seuraavasti:

Raskaudenaikainen liikunta on keskeytettävä seuraavien oireiden ilmetessä:
 • verenvuoto emättimestä
 • lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu
 • kova päänsärky
 • alaraajan (pohkeen) turvotus yhdistettynä kipuun
 • sikiön liikkeiden väheneminen
 • säännöllinen kivulias kohdun supistelu
Raskausajan liikunnan tärkeitä osia ovat aerobisen liikunnan lisäksi tietysti myös lantionpohjan lihasten treenaaminen on erittäin tärkeää. Täältä löytyy mainiot odottavan äidin lantionpohjajumpan treeniohjeet, joita allekirjoittanut noudattaa.

Joku muuten on joskus jossain verrannut synnytystä maratoniin, joten eipähän se maraton sitten jäänytkään tältä vuodelta väliin... ;)

3 kommenttia:

 1. Mulla on kans korkea "perussyke" ja jatkaessani liikuntaa lähes koko raskausajan (rv37 saakka) oli vaikeaa saada crossitunneilla syke pysymään matalana. Lapsi syntyi rv 41+1 2800g painoisena vaikka mun esikoinen rv 40+2 oli 3400g. Oon miettinyt, oisko istukan toiminta heikentynyt liikaa. Seuraavassa (?) raskaudessa jätän syketunnit kokonaan pois varmuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Wandabe: kiitoksia kommentista ja kokemuskertomuksesta. :) Millaisilla perussykkeillä olet nyt sitten raskauden aikana liikkunut, jos saan tiedustella.

  VastaaPoista
 3. Raskaudettomassa tilassa sykkeet olivat helposti 170-180, raskauden aikana 150-160 vaikka yritin pitää edes 130-140. Vaikka mulla on hyvä kunto, ei tarvitse kummoisestikaan rehkiä niin syke on yli 150. En tiedä, vaikuttiko vauvan kasvuun mutta jokin heikensi kasvua tässä raskaudessa.

  Ja tervetuloa lukemaan :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!