lauantai 9. huhtikuuta 2011

Pahoinvointia

Asiaa pahoinvoinnista:

"Pahoinvointia ja oksentelua ilmenee kolmella neljästä raskaana olevasta alkuraskauden aikana. Pahoinvoinnin tunnetta ja lievää oksentelua pidetään normaalina raskausmerkkinä. Lievää raskauspahoinvointia esiintyy lähes jokaisella odottavalla naisella. Se alkaa yleensä 5.–7. viikolla, on pahimmillaan 9.–11. viikolla ja lakkaa useimmilla lähes kokonaan 14. viikkoon mennessä. Oireet ovat tavallisesti pahimmat aamuisin."

"Yleensä oireet eivät haittaa normaalia elämää. Moni kuitenkin joutuu muuttamaan ruokavaliotaan, ja on hyvä jättää kahvi, happamat ja kovin maustetut ruoat pois. Kannattaa syödä usein mutta pieniä aterioita sekä juoda nesteitä, jotka tuntuvat parhaiten pysyvän sisällä."

"Sopiva ärsyttämätön ruokavalio ja pienet mutta tiheästi nautitut ruokamäärät pitävät ainakin lievemmät vatsaoireet ja närästyksen hallinnassa. Riittävä liikunta ja kuitupitoinen ruokavalio ovat suositeltavia ummetuksen ehkäisyssä. Riittävä lepo, ärsyttävien hajujen, makujen ja tilanteiden välttäminen ja pienten välipalojen nauttiminen ehkäisevät jonkin verran pahoinvointia." LÄHDE!!

Kyllä, täällä on nyt vedetty läpi pahoinvointiaalto. Onneksi ilman oksentamista!! *koputtaa puuta* Alkoi eilen iltapäivällä ja vei mennessään ruokahalun. Vaikka järki sanoi, että olo paranee heti kun syö, niin oli tosi vaikea syödä mitään, koska kaikki vaihtoehdot tuntuivat etovilta. Tänä aamuna söin jogurtin ja läksin kävelylle auringonpaisteeseen. Kävely jäi tosin lyhyeksi, koska olo oli paikoitellen tosi heikko. Aikaa 33 minuuttia ja kilsoja alle 3,5. Kaloreita 154 -) 60% rasvaa. Söin kävelyn jälkeen kiivin, mutta ei ollut apua. Sitten makuuasentoon ja puolen tunnin päikkärit, minkä jälkeen aviokin kehotuksella hapankorppuja, joissa päällä tomaattia ja pepperonia. Ja olo parani muuten lennossa samantien!

Pitää siis jatkossa muistaa syödä säännöllisin väliajoin toimivia ruoka-aineita, ei makeaa vaan ennemmin suolaista. Meetvurstia ja sipsejä... Katsotaan onnistunko näitä välttelemään loppuun saakka, kasassa tänään 99 päivää! Paino tänä aamuna muuten 57,8 kg eli vieläkin ollaan laskusuunnalla.

Toivottavasti jatkossakin pääsen tästä näin helpolla. Luin nimittäin, että joillakin naisilla raskauspahoinvointi on aivan järkyttävää jatkuvaa oksentamista jopa 10-20 krt pvä:ssä! Ilmeisesti näin voimakkaista jatkuvista oksenteluista (olisiko kyse jopa tilasta hyperemesis gravidum?) kärsii noin 1-2% odottajista.

11 kommenttia:

 1. Tsemppiä, toivottavasti ei kovaksi ylly pahoinvointi. Mulla ei ollut pojasta koskaan pahoinvointia, mutta tytöstä sai välillä pidätellä oksennusta. Sekin meni onneksi ekojen viikkojen kuluessa ohi. :)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut plussasta :).
  Toivottavasti pahoinvointi helpottaa nopeasti. Yhdellä tutulla pahoinvointi meni siihen pisteeseen että joutui sairaalaan tiputukseen mutta se nyt lienee taida olla kovin yleistä. Eikä siis tarkoitus ole pelotella ;).

  VastaaPoista
 3. Toivotaan ettei pahoinvointi kestä kauaa! Itse sain nauttia siitä vielä laskettuna päivänäkin :D Mutta säännällisellä syömisellä pärjää pitkälle, jos vain löytyy jtn mitä saattaa syödä :)

  VastaaPoista
 4. Ei mulla ollut kuin sellaista etomisen tunnetta parin viikon ajan säännöllisesti viikoilla 6-7 ja sitten myöhemmin silloin tällöin. Koskaan ei tarvinnut oksentaa. Mutta esim. astianpesukoneen avaaminen (likaisten astioiden löyhkä) aiheutti inhottavan kyökkäämisefektin. Ei kuitenkaan onneksi sen pahempaa ollut. :)

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä pahoinvoinnin suhteen! Mulla auttoi alkuun kans toi et söi säännöllisesti ja nimenomaan jotaki suolasta, mutta nyt ei tunnu edes se auttavan ja oksentelukin tuli mukaan kuvioihin tässä parin viikon aikana ja on ollut melko normaalia oksentaa kaikki iltaruoat pois melkein joka ilta.. ja jatkuva pahaolo, inhottavaa! Mutta postafenista on ollut jonkin verran apua, joten kannattaa kokeilla jos tulee tarve, sitä neuvolasta suositeltiin :)

  VastaaPoista
 6. Täällä on kans pahoinvointia, syödä pitäis tunnin välein. :/ Tekee hyvää kiloille! Oksentaa ei ole tarvinnut, esikoisestakin vain yhtenä päivänä, toivottavasti ei tästäkään sen enempää. Tää pahoinvointi on kyllä paljon voimakkaampaa ku esikoisesta, ja kaiken lisäksi nyt on finnejäkin naamassa, joten ihan selkeesti nyt odotetaan tyttöä :D Esikoinen on siis poika ja siitä pahoinvointi oli ihan siedettävää ja iho pysy tosi hyvänä koko ajan. (En kyllä usko noihin uskomuksiin, mutta hauskahan se on ajatella.)

  VastaaPoista
 7. Tsemppiä pahoinvoinnin kanssa :) Mulla on kanssa ollut jo 3 viikkoa pahoinvointia, mut en oo myöskään oksentanut :) Kannattaa tosiaan syödä edes jotain vaikkei mieli tekisi. Mulla se on ainakin auttanut :)

  VastaaPoista
 8. Tsemppiä pahoinvoinnin kanssa elämiseen, Pingu!

  Mulla on sulle blogissani kuvahaaste! :)

  VastaaPoista
 9. Hei, olen käynyt lähes päivittäin blogiasi lukemassa, mutta toistaiseksi en ole kommenttia jättänyt.
  Nyt oli sitten "ihan pakko", halusin kertoa kuuluvani tuohon 1%: iin, joka kärsii hyperemesiksestä :(
  Esikoisesta se alkoi rv 6 ja kesti raskauden loppuun asti. Tiputuksessa kävin muutaman kerran, olin osastolla pari kolme päivää ja sain pahoinvointiin lääkityksen, josta tosin ei ollut apua. Pahoinvointia oli joka päivä aamusta iltaan ja alussa oksensin joka päivä useita kertoja, loppua kohti oksentelu hieman helpottui/kerrat vähentyivät, muttei koskaan loppunut. Viimeisen kerran oksensin tasan viikko ennen synnytystä.
  Tämän toisen kohdalla se alkoi jo rv 4 ja näköjään kestää taas loppuun asti, kun raskautta on jäljellä enää muutama viikko, nyt menossa rv 37.
  Pahoinvointia on joka päivä aamusta iltaan, oksennan lähes joka päivä, toisinaan kerran, toisinaan useita kertoja, välissä on parempia päiviä, jolloin on vain pahoinvointia. Olen käynyt tiputuksessa useita kertoja.
  Tarkoituksenani ei missään nimessä ole tuottaa sinulle pahaa mieltä tai pelkoa, sillä hyvin suurella todennäköisyydellä sinä kuulut siihen "normaalista raskauspahoinvoinnista kärsivien joukkoon", eli olosi helpottaa noin rv 10-12.
  Mutta minä olen täällä taustailemassa ja tukemassa, huhuile vain, niin tulen tsemppaamaan tarvittaessa :)

  T: Kohta kahden äiti

  VastaaPoista
 10. Hei Pingu! Ajattelin kysyä sulta neuvoa yhteen blogger-ongelmaan :) Ei siis liity nyt mitenkään tähän sun postaukseen...Miten olet onnistunut saamaan esim. Nuo leffa-arvostelut toimimaan? Siis että linkistä pääsee lukemaan arvostelun? Minkä "gadgetin" olet valinnut? Mä olen yrittänyt saada saman tapaista systeemiä toimimaan (ei leffa-arvosteluja), mutta ei toimi ei...

  VastaaPoista
 11. Hei, tulin vielä jättämään nimellisenkin kommentin, kun perustin blogin ja pääsin sen myötä eroon anonyymina olosta :)

  (T: Kohta kahden äiti)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit!